Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeská mordparta velmi rychle vyřešila násilný trestný čin

Jihočeský kraj - Z vraždy ženy v Dolním Dvořišti obvinili muže s bohatou trestní minulostí. 

Jihočeská mordparta opět dokázala, že patří mezi ty nejlepší v republice, když se kriminalistům podařilo ve velmi krátkém čase objasnit případ násilného trestného činu, ke kterému došlo v obci Dolní Dvořiště. Násilnou smrtí zde zemřela čtyřiačtyřicetiletá místní žena, kterou v pondělí 11. září objevil v jednom penzionu její známý.

Kriminalisté od počátku na případu velmi intenzivně pracovali, zajistili řadu stop a také získali cenná svědectví. V úterý přijali policisté oznámení o spáchání majetkové trestné činnosti a žhářství nedaleko místa činu. Kriminalisté následně nevyloučili možnou spojitost těchto případů s násilným trestným činem v Dolním Dvořišti. Zároveň potřebovali získat svědectví důležitého svědka. Proto byla opakovaně vyhlášena rozsáhlá pátrací akce v okolí Dolního Dvořiště, do které  bylo zapojeno více než 40 osob - policisté z obvodních oddělení Lipno nad Vltavou a Kaplice, z dopravního inspektorátu v Českém Krumlově, z pohotovostního a eskortního oddělení, ze zásahové jednotky, policejní psovodi, kriminalisté, policisté letecké služby s vrtulníkem a také strážníci městské policie Kaplice a Dolní Dvořiště. Pátrací akce probíhala v úterý a pokračovala i ve středu, kdy se policistům z jihočeské zásahové jednotky podařilo krátce před polednem vypátrat důležitého svědka, kterého kriminalisté potřebovali vyslechnout. 

Na základě skvěle odvedené práce zjistili, že skutek má na svědomí muž (39 let) z Českokrumlovska. Jak se vyšetřováním prokázalo, měl tento muž skutečně na svědomí rovněž vloupání do třech rekreačních objektů a také založení dvou požárů v lese na Českokrumlovsku. Hypotézy kriminalistů, kdy spojovali tyto skutky s násilným trestným činem, tak byly naprosto správné. Ve čtvrtek pachatele obvinili ze spáchání zločinu vraždy, kterou spáchal s úmyslem získat pro sebe nebo jiného majetkový prospěch. V případě prokázání viny hrozí tomuto pachateli trest odnětí svobody ve výši patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Dnes kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. 

Kriminalisté na případu nadále intenzivně pracují a žádají o spolupráci širokou veřejnost, konkrétně osoby, které se pohybují v okolí obcí Dolní Dvořiště, Rybník, Trojany, Bujanov, Kaplice, Nažidla, Všemyslice a dále směrem na Kaplici. Může se jednat o místí obyvatele, chataře, houbaře či turisty, kteří by při svých cestách mohli nalézt pro kriminalisty důležité předměty - konkrétně se jedná o mobilní telefon, pánské oblečení, dámskou peněženku a klíče. Pokud byste výše zmíněné věci objevili, kontaktujte, prosím, policisty na lince 158. Za spolupráci děkujeme. 

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

15. září 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem