Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jezdíte na kolečkových bruslích??

Jízda na kolečkových bruslích má své kouzlo. Musíme ale myslet především na svou bezpečnost a na paměti mějme také fakt, že jsme účastníci silničního provozu a i pro nás plat pravidla!!  

ilustrační foto brusle.jpg ilustrační foto brusle.jpg
 
Jak je to s jízdou na kolečkových bruslích?
 
Letní prázdninové počasí nás láká k výletům, procházkám, dlouhým i kratším projížďkám na kole nebo kolečkových bruslích. Nejen novojičínští policisté se začínají setkávat s tím, že jízda na kolečkových bruslích probíhá často bez dodržování jakýchkoliv pravidel. Samotná jízda také bývá rozporuplným tématem různých diskuzí a úvah, bruslaři pak zase terčem kritiky ostatních občanů.
 
Jak je to tedy s jízdou na kolečkových bruslích? Její pravidla vymezuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ze zákona vyplývá, že osoba pohybující se na kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení, je CHODCEM. Proto také musí dodržovat pravidla zákonem daná chodcům.
  
Podle těchto pravidel chodec ke svému pohybu užívá především chodníku, stezky pro chodce nebo stezky pro chodce a cyklisty. Pouze tam, kde chodník není nebo je neschůdný, může se chodec pohybovat po levém okraji vozovky či po levé krajnici. Z hlediska bezpečnosti je navíc důležité, aby byl každý chodec - v tomto případě osoba pohybující se na kolečkových bruslích - dobře vidět.
  
Pokud se chodec pohybuje na kolečkových bruslích či jiném sportovním vybavení na chodníku nebo stezce pro chodce, nesmí zde ohrozit ostatní chodce. To znamená, že se musí chovat tak, aby jinému chodci nevzniklo žádné nebezpečí. Podle zákona má chodec - tedy i bruslař - stejně tak jako ostatní účastníci silničního provozu povinnost být ohleduplný, ukázněný, pozorný a opatrný.
  
Upozorňujeme, že pozornost a opatrnost může být ohrožena, jestliže osoba má v uších sluchátka pro poslech hudby. Je prokázáno, že v tomto případě je sluch, který člověka často upozorní na hrozící nebezpečí, zaměstnán jinou činností, a tím je pozornost a tedy i opatrnost velice ohrožena.
  
Každý účastník silničního provozu, což je i osoba pohybující se na kolečkových bruslích, by měl daná pravidla nejen znát, ale především i dodržovat. Jejich dodržování je předpokladem k tomu, aby se z výletu nebo třeba jen krátké projížďky vrátil zdravý a spokojený.

vytisknout  e-mailem