Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jezdíme s úsměvem

Děti rozdávaly řidičům obrázky  

Ve středu 17. 6. 2009 policisté náchodského dopravního inspektorátu a preventivně informační skupiny zavítali do Teplic nad Metují. Společně s dětmi z místní základní školy připravili dopravně bezpečnostní akci "Jezdíme s úsměvem". Tato celostátní dopravní akce, kterou policie již po několik let pořádá ve spolupráci s Českou pojišťovnou, má za úkol oslovit řidiče, kteří jezdí místy, kudy chodí děti do školy.

Aby apel na bezpečnou jízdy byl co nejdůraznější, policisté si přibrali na pomoc místní školáky. Těm řidičům, kteří jezdí bezpečně, děti rozdávaly vlastnoručně vybarvené obrázky usměvavých autíček. Pro ty zlobivé měly připravená autíčka zamračená, letos však nemuseli použít ani jedno mračící se auto. Během jedné hodiny se u policejní hlídky vystřídalo 32 dětí, školáci společně s policisty rozdali 20 usměvavých autíček.

Přece jen jednu sankci však dopravní policisté uložili. Řidič sice nepřekročil povolenou rychlost, ale dítě, které s ním cestovalo na zadním sedadle, sedělo jen tak volně bez dětské sedačky nebo pásu. Argument, že: "jedou jen kousek", by ale dítěti, které by při prudkém zabrždění proletělo až na přední sklo, moc nepomohl.

Kromě domácích řidičů policejní hlídka s dětmi zastavila také několik automobilů s cizinci na výletě. Tam si v jednom autě samy děti povšimly, že jejich dvě ratolesti sedí vzorně připoutané, menší dítě vzadu v autosedačce, větší dítě na podsedáku s bezpečnostním pásem. Této rodině děti poděkovaly zvlášť srdečně a každému z nich, včetně dětí, darovaly jeden obrázek navíc.
por. Eva Prachařová, nprap. Jana Pecoldová
17. 6. 2009

vytisknout  e-mailem