Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Jezdíme bezpečně

Důležité informace pro všechny cyklisty 

Pokud má cyklista správně vybavené jízdní kolo a je správně oblečen, včetně ochranné helmy, pak to ještě neznamená, že se na jeho cestě nemůže nic stát. Právě naopak. Cyklisté jsou nejvíce zranitelní při jízdě v silničním provozu. Proto se v rámci tohoto preventivní článku zaměříme na hlavní zásady bezpečné jízdy na silnicích.
 
Bezpečná jízda na silnicích
Než vyrazíme na výlet, je dobré si podle mapy najít nejlepší cestu k cíli. Cyklisté by se měli vyhnout nepovolené jízdě po silnicích pro motorová vozidla a ve svém vlastním zájmu i jízdě na frekventovaných silnicích 1. třídy. Trasu si vybíráme také s přihlédnutím k našim dovednostem a fyzické kondici. Únava nám totiž snižuje pozornost a to může vést až k pádu nebo dopravní nehodě. Na lesních a polních cestách musíme brát ohled na podloží a terén. Podle něj pak upravujeme svou rychlost. Pokud se ale dostaneme do úseku, kde vjíždíme na komunikaci, pak nesmíme zapomenout na nejdůležitější zásady. Tyto zásady jsou zakotveny v jednotlivých paragrafech zákona č. 361/2000, o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů.
 
Povinností cyklisty je jet po komunikaci co nejblíže u pravého okraje vozovky. Cyklisté nesmí jet na silnici vedle sebe. Zaberou tím velkou část jízdního pruhu a vozidla pak musí snížit svou rychlost a čekat na vhodné místo k předjetí. Na druhou stranu musí řidiči brát ohled na cyklistu, neboť se jedná o plnohodnotného účastníka silničního provozu se svými právy a povinnostmi. Řidiči si musí uvědomit, že některé krajnice silnic jsou plné štěrku a ostrých předmětů. Nesmí se pak divit, když cyklista jede dále od krajnice. Je to z důvodu toho, aby si nepoškodil plášť pneumatik.
 
Při jízdě po silnici cyklista musí pozorně sledovat provoz kolem sebe. Informace kolem nás přijímáme pomocí smyslů. Zde je třeba upozornit na používání sluchátek k poslechu hudby. Písničky sice zpříjemní dlouhou cestu, ale seberou cyklistovi jeden se smyslů a tím je sluch. Účastník silničního provozu, který neslyší, nemůže včas zareagovat na blížící se nebezpečí. Hudební přehrávač proto raději nechte doma.
 
Průjezd křižovatkou nebo odbočování je dalším úskalím bezpečné jízdy na kole. Nesmíme zapomínat na dobrou znalost dopravních značek, které nám pomáhají se v provozu orientovat. Je třeba připomenout základní povinnosti a to zejména dát přednost protijedoucím vozidlům nebo vozidlům na hlavní silnici. Pokud není křižovatka osazena dopravním značením, pak je třeba dodržovat pravidlo pravé ruky. Cyklisté často zapomínají na důsledné a včasné dávání znamení o změně směru jízdy a ohlédnutí se za sebe.
 
Vážné nebezpečí čeká na cyklisty při odbočování vlevo. Při tomto manévru se cyklista musí dostat od pravé krajnice do středu vozovky. Než započneme jízdní úkon, řádně se ohlédneme, teprve potom dáme znamení o odbočení a vjedeme na střed vozovky.
Při jízdě v městě může cyklista dojet k pomalu jedoucí nebo stojící koloně vozidel. V tomto případě může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa. Při tom musí dbát zvýšené opatrnosti. Za zákona pak vyplývají další omezení a to především: zákaz předjíždění před vrcholem stoupání, na železničních přejezdech, křižovatkách a zúžených profilech.
 
V další části tohoto článku se zaměříme na často porušované nebo nedodržované zásady
  • Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, jet v těsné blízkosti za motorovým vozidlem, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, psa nebo jiné zvíře a vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola nebo by ohrožovaly jiné účastníky silničního provozu.
  • Při jízdě musí mít cyklista nohy na šlapadlech, pedálech. Na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou, je-li však kolo vybaveno pomocným sedadlem pro přepravu dítěte s pevnými opěrami pro nohy, smí osoba starší 18 let vézt osobu mladší 7 let.
  • Nakonec je třeba zmínit, že cyklisté jsou věkově omezeni. Na silnici, s výjimkou polních nebo lesních cest a obytných zón, může jet na kole osoba mladší 10 let jen pod dohledem osoby starší 15 let.
Spoustu šťastných návratů z cyklovýletů Vám přeje Policie České republiky.
 
por. Bc. Libor Pilař
24. června 2011

vytisknout  e-mailem