Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme …

Havířov - kriminalisté obvinili ženu a muže , kteří se vetřeli do bytu seniorky. Většinu z odcizených 190 tisíc korun měla žena prohrát na automatech. 

Čtyři dny od nahlášení krádeže zadrželi a obvinili havířovští kriminalisté pětačtyřicetiletou ženu a šestačtyřicetiletého muže. Je jim kladeno za vinu, že se vetřeli do bytu seniorky a odcizili ji naspořených 190 tisíc korun.

Vše začalo předminulý týden v pátek odpoledne. Poškozenou, která se dívala z okna svého přízemního bytu, měl oslovit muž na ulici. Dle jejího sdělení ji požádal o sklenici vody, což učinila. Protože mu měla být zima, poprosil ji, zda by se u ní v bytě mohl ohřát. Seniorka se nad ním slitovala a pustilo ho dovnitř. Pak mu ještě na jeho žádost uvařila čaj a poskytla starší oblečení, které na ni „vyžebral“. Muž z bytu odešel, ale jelikož si zapomněl vzít svou bundu, vrátil se. Když ho seniorka podruhé pouštěla k sobě do bytu, měl dveře do domu i bytu zajistit proti zabouchnutí, takže vzápětí za ním měla vejít ještě žena. Starou paní požádali o další čaj, ale když ho přinesla do obývacího pokoje, žena zde již nebyla. Vzápětí odešel i muž. To už přišlo majitelce bytu podivné. Když zjistila, že ve vedlejším pokoji má rozházené věci a že chybí krabička s veškerými úsporami, požádala souseda, aby vše oznámil policii.

Havířovští policisté společně s kriminalisty rozjeli okamžitě rozsáhlé pátrání. Vyhodnocení veškerých poznatků i místní a osobní znalost je brzy dovedla k podezřelé dvojici. Kriminalisté je obvinili ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a krádeže. Svou trestnou činnost nepopírali, s kriminalisty spolupracovali. Bohužel z naspořených peněz zbylo necelých 20 tisíc korun a pár zlatých kousků, které měla obviněná vykoupit ze zastavárny. Žena přiznala, že většinu peněz utratila při hře na automatech. Svému společníkovi totiž, jak uvedla, přiznala podstatně menší částku, ze které mu „vyplatila“ polovinu. Vzhledem k výši škody, kterou měli oba způsobit, jim hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

V této souvislosti policisté opětovně apelují na veřejnost, aby si chránili své soukromí. Nepouštějte do bytu neznámé osoby, vaše dobročinnost by se vám nemusela vyplatit. Pamatujte, že vaše obydlí by mělo být vaším hradem.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
2. 2. 2024

vytisknout  e-mailem