Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jel rychle, opilý a pod vlivem drog

VSETÍNSKO: Kriminalista obvinil řidiče, který při nehodě zranil dva spolucestující.  

Kriminalista specializující se problematiku dopravních nehod obvinil v těchto dnech mladého řidiče, který způsobil vloni v srpnu u Poličné na Valašskomeziříčsku dopravní nehodu, při které zranil dva spolujezdce. Mladík za volantem jel velmi rychle a byl nejenom opilý, ale i pod vlivem drog a navíc řídil přes zákaz řízení.
 
Poslední srpnovou sobotu ve tři hodiny odpoledne došlo mezi Lhotou u Choryně a Poličnou k vážné dopravní nehodě, která si vyžádala tři zranění. Auto Opel Vectra řídil dvaadvacetiletý mladík z Valašského Meziříčí, který vezl tři kamarády ve věku od 19-21 let. Nikdo z nich nebyl připoutaný. Řidič jel velmi rychle, rychlost výrazně přesahovala 100 km/h. Nejenom vlivem vysoké rychlosti, ale i v důsledku ovlivnění alkoholem a marihuanou, nezvládl řidič průjezd levotočivé zatáčky, dostal smyk, vyjel vpravo mimo silnici, kde narazil nejprve do svodidel a dále do dvou listnatých stromů. Nejvážnější (těžké) zranění utrpěl spolujezdec na předním sedadle. Dále byl při nehodě zraněn řidič a mladík, který seděl vzadu.
 
Během vyšetřování dopravní nehody se ukázalo, že mladý řidič z Valašského Meziříčí měl v době dopravní nehody v krvi přes jedno promile alkoholu (dechová zkouška tenkrát na místě nemohla být z důvodu zranění provedena) a dále byla v jeho organismu zjištěna marihuana. K vyšetřování dopravní nehody byl přibrán znalec z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie, v jehož posudku je mimo jiné uvedeno, že kombinace alkoholu s konopím má za následek zvýšení účinku konopí. Dále se v posudku uvádí, že řidič byl ve stádiu opilosti, kdy není absolutně schopen bezpečně ovládat motorové vozidlo, např. snížení soudnosti, pozornosti, zvýšená sebedůvěra a prodloužená reakční doba. 
 
Nezodpovědného řidiče policejní komisař obvinil z trestných činů: těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí mu až čtyřletý trest odnětí svobody. 
 
15. ledna 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem