Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jel rychle a jel opilý

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Řidiči platili kauce za rychlost, stejně jako odevzdávali průkazy za opilecké jízdy.  

 

Výkyvy v jednotlivých oblastech dopravních přestupků lze zaznamenat při pohledu na srovnání uplynulého týdne s týdnem předchozím. Výrazně klesl počet řidičů přistižených při příliš rychlé jízdě, naopak nepříjemně narostla skupina opilých řidičů a také těch, kteří nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem.

Dopravní policisté zastavili ve čtvrtek 26. ledna po poledni osobní hyundai, protože jel rychlostí 66 km/h. Už když policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů, bylo jasné, že kromě rychlosti bude v nepořádku ještě něco – stav řidiče samotného. Dechová zkouška odhalila 2,16 promile alkoholu v jeho dechu. Šestačtyřicetiletého muže ze Starého Města policisté na silnici zadrželi a eskortovali na policejní oddělení. Za takovou jízdu mu kromě pokuty za rychlost hrozí především trest až ročního vězení a zákaz řízení za spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Stejnou hodnotu alkoholu naměřili hradišťští policisté také čtyřiatřicetiletému muži ze Zlína, kterého zastavili coby řidiče osobního opelu o půl třetí v noci na čtvrtek v Topolné. Řidič se přiznal, že těsně před jízdou dopil čtyři piva a čtyři velké panáky kořalky. I Jemu policisté zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a sdělili, že je podezřelý ze spáchání trestného činu, za který může čekat až roční vězení a až desetiletý zákaz řízení.

Opilý řídil také dvacetiletý muž z Tupes, který v neděli ve čtyři hodiny ráno nadýchal v Uherském Hradišti 0,61 promile alkoholu. Policisty následoval na oddělení, kde mu byl zadržen řidičský průkaz, zakázána další jízda a sděleno, že se dopustil přestupku, za který hrozí až dvacet tisíc korun pokuty a zákaz řízení až na jeden rok. Mladý muž odešel z policejního oddělení a možná si myslel, že policisty vyslovený zákaz pohodlně obejde. Došel k autu, sedl za volant, nastartoval a vyjel. Po pár desítkách metrů jej ale zastavila policejní hlídka opět. Hodnota alkoholu v jeho dechu byla téměř stejná a kromě dalšího přestupku řízení v opilosti se mladík dopustil přestoupení zákazu řízení, za což může čekat další pokutu až do výše deseti tisíc korun.

Kauci deset tisíc korun musel zaplatit třiačtyřicetiletý muž z Bánova, který v neděli 22. ledna dopoledne předjížděl poblíž přechodu pro chodce v Bystřici pod Lopeníkem při jízdě rychlostí 106 km/h i přesto, že v úseku je povoleno maximálně 50 km/h a u přechodu se předjíždět nesmí. Kauci šest tisíc korun za jízdu 93 km/h v Kunovicích musel zaplatit také pětadvacetiletý muž z Ostrožské Nové Vsi. Deset tisíc korun jako kauci musel za dopravní firmu složit také třiačtyřicetiletý řidič ze Slovenska, který při řízení kamionu nedodržel stanovené minimální doby odpočinku. Porušení tohoto pravidla zjistili dopravní policisté, kteří kamion zastavili v pondělí ráno u Míkovic.

 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 20. – 26. 1. 2012


 

20. – 26. 1. 2012

13. – 19. 1. 2012

Řidič pod vlivem alkoholu

7

3

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

66

100

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

4

8

Nepoužití bezpečnostních pásů

15

17

Telefonování za jízdy

35

15

Špatný technický stav vozidla

31

6

Uložené kauce za přestupek v dopravě

2

2



20. leden 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem