Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jedno zlatnictví vykradli hned dvakrát

LIBEREC - Velice nepříjemnou situaci zažil majitel zlatnictví v centru Liberce. Jeho prodejnu se šperky vykradli během jednoho dne hned dvakrát. V druhém případě si pachatele sám zadržel a zachránil šperky za více jak 140 tisíc korun. 

Skutečně smolný den měl v tomto předvánočním čase majitel prodejny zlatnictví v Pražské ulici v Liberci. Během středy navštívili jeho prodejnu hned dvakrátnepoctiví zákazníci a okradli ho o šperky.
 
Ve středu, krátce před druhou hodinou odpoledne, vstoupily do prodejny zlatnictví, kde byla v danou chvíli prodavačka sama, postupně čtyři ženy. Všechny mezi sebou komunikovaly a bylo zřejmé, že se znají. V prodejně se zdržely asi pouhé tři minuty, a aniž by cokoliv koupily, společně z prodejny zlatnictví odešly. Až teprve po jejich odchodu si prodavačka všimla, že je pootevřená výloha a z podstavců jsou nejen spadané řetízky, ale některé i chybí. Jednalo se o čtyři řetízky ze 14ti karátového zlata, dlouhé 45 – 50 cm. Jejich odcizením vznikla majiteli prodejny škoda za 98 tisíc korun. Podle zjištěných informací se mělo jednat o ženy snědé pleti, pravděpodobně Romky, špatně hovořící česky.
 
To však nebyla bohužel jediná újma, ke které majitel přišel. Téhož dne, kolem půl šesté večer, se totiž situace opakovala. Tentokrát se jednalo o jiného pachatele. Ten po vstupu do prodejny využil nepozornosti prodavačky a z neuzamčené zásuvky vytáhl plato s 23 kusy šperků za  více jak 140 tisíc korun, se kterými z prodejny utekl. V danou chvíli byl ale v prodejně i její majitel, který zloděje pronásledoval. Po zhruba sedmdesáti metrech se mu podařilo muže dostihnout, zadržet a získat zpět všechny šperky, které mu odcizil. A právě i díky majiteli zlatnictví, který projevil velkou odvahu,  je nyní tento muž v policejní cele.
 
Pachatel ale není pro policisty neznámou osobou. 39letý Mostečan na konci května letošního roku opustil brány věznice, kde si na základě rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích odpykával šestnáctiměsíční trest za dva přečiny krádeže. Nicméně od té doby byl již velice aktivní a  jenom v Liberci má na svědomí hned několik dalších skutků.
 
  • 29. 11. 2014 se vloupal do budovy v Pražské ulici v Liberci a následně ještě do restaurace, kterou prohledal a odcizil z ní batoh, tablet a peníze
     
  • 2. 12. 2014, opět v centru Liberce, tentokrát na ulici 1. Máje, vešel do kadeřnického a nehtového studia, kde odcizil kabelku s obsahem za více jak tři tisíce korun
     
  • 5. 12. 2014 se pomocí klíčů dostal do kanceláří společnosti sídlící na Soukenném náměstí. Tam odcizil brýle jedné ze zaměstnankyň, oblečení, vitamíny, dále pak PC sestavy, přenosný telefon, CD přehrávače a poštovní známky. Klíče zřejmě zcizil v kanceláři společnosti několik dní předtím, když se byl informovat o možnosti získání zaměstnání 
39letému muži sdělila dnes policejní komisařka obvinění za krádež v prodejně zlatnictví a k tomu přidala i podnět, aby byl vyšetřován vazebně. V případě odsouzení mu za jeho skutky hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 

11. 12. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 
 

vytisknout  e-mailem