Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jednatel zpronevěřil 2,5 mil. Kč

prodal firemní auto, vystavoval fiktivní doklady a nechal si peníze zasílat na svůj účet 

Zpronevěřil přes dva milióny
Několik měsíců policisté z hospodářské kriminálky zadokumentovávali případ a zajišťovali důkazy (faktury a účty) o zpronevěře přes 2,4 mil. Kč.
Z trestného činu zpronevěry byl v těchto dnech obviněn policejním komisařem SKPV OHK 40letý muž a nyní mu hrozí trest odnětí svobody až do výše osmi let. Muži je kladeno za vinu, že v době od roku 2003 do ledna 2007 měl využít svého postavení a jako jednatel bruntálské firmy získával finanční prostředky pro svou potřebu. Své trestné činnosti se dopouštěl třemi způsoby tím, že
            - od počátku roku 2003 do konce roku 2005 postupně vyčerpal formou hotovostních výběrů a nebo za použití platebních karet z účtu firmy celkem přes 6 miliónů. Tyto výběry vykázal jako příjem do pokladny společnosti, ale ve prospěch společnosti použil pouze přes 5mil. Kč a zbylou částku ve výši 840 tisíc použil pro svou potřebu. Své jednání zakrýval vystavením fiktivních účetních dokladů, které měly prokazovat neexistující výdaje poškozené společnosti, např. na reklamu a propagaci.
            - dne 6.12.2004 prodal za částku 130 tisíc z majetku poškozené firmy vozidlo Škoda Felicie. Doklady o prodeji nenechal do účetnictví zavést a získanou částku použil pro svou potřebu.
            - další finanční prostředky získával tak, že od srpna 2005 do ledna 2007 na část faktur za provedené práce či poskytnuté služby uváděl místo skutečných účtu poškozené firmy svůj osobní a soukromý účet. Odběratelé mu uhradili na jeho účet částku ve výši přes 2,1 mil. Kč. Přes 746 tisíc vybral a převedl do pokladny společnosti a 1,4 mil. si neoprávněně přivlastnil a ponechal. Svou činnost zakrýval opět vystavováním duplicitních faktur s odlišnými odběrateli.
Svým jednáním způsobil poškozené společnosti škodu ve výši nejméně 2,4 mil. Kč. Motivem jeho jednání byla zřejmě závislost na sázení.
 
   
Neoprávněně se napojil na elektrické hodiny
Bruntálští policisté šetří neoprávněný odběr elektrické energie v Mezině.
Dosud neznámý pachatel si neoprávněně napojil elektrický ohřívač vody na elektrické hodiny společných prostor bytového domu v Mezině. Majiteli domu způsobil škodu přes 8 tisíc Kč. Je podezřelý z trestného činu krádeže.
 
Agresivní muži skončili na záchytce
V průběhu soboty 18.7.2009 policisté zakročovali u jednání agresivních osob, které byly pod vlivem alkoholu.
Ve Vrbně pod Pradědem v nočních hodinách pod vlivem alkoholu 27letý muž na ulici Hřbitovní tropil výtržnosti. Neuposlechl výzvy policistů a tak byl zajištěn. Při dechové zkoušce mu naměřili 2,08 promile alkoholu v dechu. Je podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku.
Ve Městě Albrechticích na ulici Nádražní dne 18.7.2009 v silně podnapilém stavu slovně napadal 27letý muž svou matku. Policisté ho zajistili, naměřili mu 2,98 promile alkoholu v dechu. Je podezřelý z přestupku proti občanskému soužití.
Oba muži pro svou podnapilost a agresivitu byli převezeni na záchytnou stanici do Opavy k vystřízlivění.
 
Kradlo se nářadí- ať při práci či ve sklepě
O víkendu krnovští policisté šetřili dvě krádeže nářadí. V jednom případě to bylo ze sklepa a v druhém majitel pracoval na zahradě a toho využil pachatel a vzal věci z kůlny.
V Krásných Loučkách dne 18.7.2009 dosud neznámý pachatel využil toho, že 38letý muž pracoval na zahradě vedle domu. Z dřevěné kůlny mu odcizil motorovou pilu, elektrickou brusku, hoblík a rozbrušovačku. Vše v hodnotě nejméně 7 500 Kč.
V době od 17. do 18.7.2009 v Krnově na ulici Zeyerova pachatel násilně vnikl do sklepa. Odcizil úhlovou brusku, AKU vrtačku, akubaterie a přímočarou pilu. Způsobená škoda činí 2 500 Kč.
 
Dostal smyk a narazil do osvětlení
V 04,00 hodin dne 18.7.2009 v Krnově na náměstí Hrdinů pro projíždění pravotočivé zatáčky dostal 18letý mladík se škodovkou smyk, který nezvládl. Vyjel mimo vozovku na chodník, kde narazil do sloupu veřejného osvětlení. Ke zranění osob nedošlo. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili 1,69 promile alkoholu a po patnácti minutách 1,66 promile. Způsobená škoda činí 2 tisíce na vozidle a 10 tisíc na osvětlení. 
 
Napadla policisty- zahájení trestního stíhání
Z trestných činů útok na veřejného činitele a výtržnictví byla v neděli 19.7.2009 obviněna 55letá žena z Vrbna pod Pradědem. Toho se měla dopustit tím, že dne 18.7.2009 v odpoledních hodinách pod vlivem alkoholu na ulici Hřbitovní ve Vrbně na chodbě domu a před domem fyzicky napadla policejní hlídku, kteří byli na místě a prováděli služební zákrok. Několikrát uhodila policisty do rukou, krku, ramen a boku.
 
Řídilo se pod vlivem alkoholu
V průběhu víkendu jezdili řidiči pod vlivem alkoholu. Při kontrolách zjistili policisté u dvanácti požití alkoholu a u dvou, že byli pod vlivem drog.       
            - v Horním Benešově na ulici Masarykova v neděli 19.7.2009 místní policisté zastavili 37letého muže, který řídil ford. Byl vyzván k předložení dokladů a uvedl, že nevlastní řidičský průkaz a tedy je neřidič. Z dechu muže byl cítit alkohol. Policisté při dechové zkoušce mu naměřili 1,94 promile a po třiceti minutách byla hodnota již 1,99 promile. Lustrací v evidencích také zjistili, že muž má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do března 2014. Je podezřelý z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
            - hornobenešovští policisté také zjistili řidiče, kteří jeli s vozidlem pod vlivem drog. V jednom případě se jednalo dokonce i o 19letou ženu. Ta jela dne 17.7.2009 s vozidlem Renault za obcí Svobodné Heřmanice ve směru na Staré Heřmínovy. Při kontrole policisté zjistili, že je pod vlivem drog a testovací souprava vykázala přítomnost marihuany. V druhém případě zastavili 19letého řidiče, který jel s vozidlem Opel Astra za obcí Bílčice dne 19.7.2009. Zkouška na přítomnost návykové látky byla s pozitivním výsledkem a to na marihuanu a metamfetamin.  
V obou případech policisté ženě i muži zadrželi na místě i řidičský průkaz.
 
Amnestie na zbraně končí 31,7.2009
            Za čtrnáct dní končí možnost občanů beztrestně odevzdat zbraně a střelivo, které dosud přechovávali bez povolení. Tuto možnost umožňuje novelizace Zákona o zbraních a střelivu. Jedná se o zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování u osob, které ve lhůtě od 1.2. do 31.7.2009 dobrovolně předají útvaru policie zbraně a střelivo, které přechovávali bez povolení.
            V rámci okresu Bruntál využilo zatím amnestie celkem 19 osob, z toho 14 držitelů zbrojních průkazů. Odevzdáno bylo 30 zbraní a 51 kusů střeliva. V kategorii B bylo odevzdáno 14 zbraní, kdy se jednalo o jednu signální pistoli, šest pistolí, šest revolverů a jednu malorážku, která patří do této kategorie. V kategorii C byly odevzdány troják, kulovnice, brokovnice, malorážky a tři perkusní revolvery.
            Převážná část těchto odevzdaných zbraní, byla již řádně zaregistrována policisty z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál a vlastníci je již bez problémů používají.
            Amnestie tedy mohou občané využít už jen 14 dní, přesně do 31.7.2009. Odevzdat zbraň mohou buď na kterémkoli obvodním oddělení či přímo na oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Bruntále. Úřední hodiny a dny jsou pondělí a středa od 08,00 do 17.00 hodin. Po telefonické domluvě na tel. 974 731303 nebo 304 mohou lidé přijít i mimo úřední dny.
 
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem