Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Jedna žena přišla o peněženku, další o celou kabelku

JIHLAVSKO: Policisté by chtěli občany vyzvat k větší obezřetnosti 

Policisté pátrají po pachateli, který v Jihlavě okradl mladou ženu. V úterý 11. listopadu šla žena v době mezi třetí a půl čtvrtou odpoledne z ulice Kosmákova na Masarykovo náměstí, kabelku si nesla zavěšenou přes rameno. V této době ženu okradl pachatel, který jí z kabelky nepozorovaně odcizil peněženku. V peněžence měla žena uložené osobní doklady, platební kartu a finanční hotovost. Krádeží způsobil pachatel škodu přes šest tisíc korun. Policisté po přijetí oznámení o odcizení peněženky provedli šetření, zahájili úkony trestního řízení pro spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Případ policisté dále prověřují a po pachateli pátrají.
Škoda téměř dvanáct tisíc korun vznikla seniorce, která byla minulý týden okradena v jihlavském obchodním domě. Kolem páté hodiny večer žena nakupovala a kabelku si nechala bez dozoru odloženou v nákupním košíku. Pachatel situace využil a kabelku ženě odcizil. Seniorka v ní měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, platební kartu, osobní doklady, dioptrické brýle, mobilní telefon a další věci. Případ policisté prověřují pro spáchání dvou trestných činů a po pachateli pátrají.
 
V současné době se již blíží čas vánočních svátku a tato doba s sebou tradičně přináší také zvýšený počet lidí nakupujících v prodejnách a obchodních domech a pohybujících se v ulicích. Této situace mohou využít pachatelé ke krádeži. Lidé u sebe při nakupování dárků a při dalších předvánočních nákupech mívají větší množství peněz a jejich odcizení je pak o to bolestnější. Často je také pozornost a ostražitost občanů rozptýlena a svoje věci si dostatečně nehlídají.
Policisté by chtěli občany vyzvat k větší obezřetnosti. V žádném případě by neměly ženy svoji kabelku odkládat. Nepokládat ji nebo nezavěšovat na nákupní vozíky. Bezpečné místo pro kabelku je pouze v blízkosti její majitelky nejlépe v oblasti před sebou, tak aby žena na kabelku viděla. Důležité je nenechávat si kabelku otevřenou. Do tašek, které není možné uzavřít, je vhodné si cenné věci nedávat. Skutečným rizikem je mít v takové tašce položenou peněženku navrchu.
Mezi nejčastější způsoby okradení mužů patří odcizení peněženky z kapsy kalhot nebo bundy. V případě uložení peněženky v oděvech je nejvhodnější varianta mít peněženku ve vnitřní kapse bundy.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. listopadu 2014
 
 

 

vytisknout  e-mailem