Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jeden mrtvý a dopravní kolaps - DODATEK

Znalecký posudek neprokázal alkohol, vyšetřování ukončeno 

27. ledna 2009 - doplnění informací k nehodě ze dne  24. července 2008
Ze znaleckého posudku z oboru soudního lékařství vyplývá, že v době začátku jízdy s osobním automobilem Volvo byla hladina alkoholu v krvi řidiče negativní.
V těchto dnech policejní komisař ukončil vyšetřování tragické dopravní nehody. Spisový materiál byl předán na okresní státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví  z nedbalosti, kde zákon stanoví  trest  odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
 

9. ledna 2009 - doplnění informací k nehodě z 24. července 2008
 
V těchto dnech probíhalo doplnění výpovědi řidiče vozidla Volvo, který uvedl, že dne 23. července 2008 večer vypil dvě desetistupňová piva. Policejní komisař v těchto dnech přibral znalce z oboru soudního lékařství. Znalecký posudek by měl objasnit, zda-li  se v krvi řidiče před jízdou mohl nacházet alkohol. Mezitím budou pokračovat další výslechy svědků a úkony trestního řízení.  
 
 
Doplnění informací k nehodě z 24. července 2008
Ze znaleckého posudku vyplývá, že zabránit vzniku dopravní nehody mohl pouze a výhradně řidič automobilu Volvo a to tím, že by nevjel do levé poloviny vozovky.  Všechna vozidla byla v dobrém technické stavu. Žádný z účastníků nepřekročil v místě povolenou rychlost jízdy.
 
   
    Dopravní nehoda se stala ve čtvrtek 24. července 2008 kolem 07:19 u Smiřic na Královéhradecku. Řidič osobního automobilu značky Volvo z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměrné části vozovky, kde bočně narazil do nákladního vozidla Daf s návěsem (řidič 32 let, okres Náchod) a následně do boku vozidla Nissan Almera (řidič 53 let, okres Pardubice). Vlivem střetu vyjelo vozidlo Daf do protisměru, kde se čelně střetlo s protijedoucím vozidlem Fiat Ducato (řidič 61 let, okres Náchod), jehož řidič na následky zranění na místě zemřel. Po střetu skončilo vozidlo Daf s návěsem, automobil Fiat Ducato a vůz Nissan Almera v silničním příkopu. Provedená dechová zkouška u řidiče vozidla Daf a Nissan skončila s negativním výsledkem. Řidič vozidla Daf byl převezen do královéhradecké fakultní nemocnice na prohlídku. Ostatní účastníci dopravní nehody vyvázli bez zranění.  
      Pravděpodobný viník (41 let, okres Pardubice) z vozidla Volvo z místa dopravní nehody odešel. Následně po něm policisté vyhlásili pátrání. Před 14:00 se sám přihlásil na policejní služebně ve Dvoře Králové nad Labem. Po příchodu na policii se podrobil dechové zkoušce, která byla negativní. Poté byl převezen na policii do Hradce Králové, kde byl vyslechnut. Z dosavadního šetření vyplývá, že řídil vozidlo Volvo. Po výslechu byl propuštěn na svobodu.
     Příčina dopravní nehody a míra zavinění, při které vznikla škoda za přibližně 900 tisíc korun, je předmětem dalšího šetření.
    Policejní komisař ještě týž den zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, kde zákon stanoví trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
     O závažnosti uvedené dopravní nehody svědčí fakt, že doprava na tomto úseku byla obnovena až kolem 16. hodiny.
 
Další informace k dopravní nehodě: 
     Dnes 25. července 2008 probíhají výslechy účastníků dopravní nehody. Včerejšího dne se na místo nehody dostavil soudní znalec z oboru silniční a městské dopravy k vyloučení, či potvrzení technické závady. Na základě vyhodnocení důkazů bude rozhodnuto o sdělení obvinění. Včerejšího dne byla řidiči vozidla Volvo odebrána krev na zjištění alkoholu. Vzhledem k tomu, že dechová zkouška skončila s negativním výsledkem, mu nebylo odebráno řidičské oprávnění.
    Dne 28. července 2008 jsme obdrželi ze zdravotnického zařízení výsledek odběru krve řidiče vozidla Volvo, který byl proveden ve čtvrtek 24. července 2008, jehož výsledek je negativní.
   Dne 29. července 2008 bylo řidiči vozidla Volvo sděleno obvinění z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, kde zákon stanoví trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.
 
nprap. Anna Pešavová - 24. července 2008
    
Odkazy do noveho okna

DN - Smiřice

DN - Smiřice 

Detailní náhled

Dopravní nehoda Smiřice

Dopravní nehoda Smiřice 

Detailní náhled

Nehoda Smiřice

Nehoda Smiřice 

Detailní náhled

Smiřice - jeden mrtvý a dopravní kolaps

Smiřice - jeden mrtvý a dopravní kolaps 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem