Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Je nutné být viděn

Na Olomoucku probíhala krajská dopravně bezpečnostní akce zaměřená hlavně na cyklisty  

V pracovní dny od 21. 10. 2009 do 30. 10. 2009 policisté kontrolovali cyklisty v ranních hodinách od 5:00 do 6:30 hodin, tedy v době, kdy jezdí na kole do práce a pak v době od 17:00 do 19:00 hodin.
Kontroly se zaměřovaly na povinné osvětlení a vybavení kol a na dodržování silničních pravidel.
Akce byla směřována do doby, kdy se rozednívá a stmívá, tedy v době, kdy jezdí hodně cyklistů.
Snahou této akce je snížit dopravní nehody cyklistů a upozornit je na to, že je důležité, aby je řidič projíždějícího auta již z dálky viděl.

Na akci se podílelo 326 policistů z dopravního inspektorátu a policistů pořádkové policie.
Policisté zaznamenali 50 přestupků cyklistů a na pokutách jim uložili 16100 korun.
Kontroly se prováděly také u řidičů. V těchto dnech bylo celkem kontrolováno 2590 řidičů motorových vozidel.
Celkem bylo zjištěno 179 dopravních přestupků. 174 přestupků bylo vyřízeno na místě v blokovém řízení za částku 73400,- Kč a 5 přestupků bylo oznámeno na pověřené obce.
Pod vlivem alkoholu byl zjištěn 1 řidič motorového vozidla a 3 cyklisté. Byli zadrženi 2 pachatelé TČ v souvislosti s dopravou. Červené světlo na železničním přejezdu nerespektovali 3 řidiči, 10 řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem, 1 řidič nepoužil dětskou autosedačku, 75 vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu, 3 řidiči při kontrole nepředložili řidičské oprávnění a 1 řidič nepředložil doklad o pojištění.   

Mezi povinnou výbavu každého jízdního kola patří:
Bílá odrazka na přední části kola a červená na zadní části kola.
Za snížené viditelnosti ještě vepředu bílé světlo a vzadu červené světlo nebo blikačka. Osvětlení může být přidělané i na batohu nebo na čele cyklisty. Podmínka však je, že musí být cyklista již z dálky vidět!
Dále na kolo patří oranžové odrazky na pedály a na špice kol. Důležité jsou i dvě funkční, na sobě nezávislé brzdy, přední a zadní.
Zda má cyklista blatníky nebo kryt řetězu záleží na jeho zvážení.
Podmínka je u mladších osmnácti let cyklistická přilba. Přilba je doporučená i pro ostatní cyklisty, hlavně pro ty, kteří jezdí denně. Hlava je totiž při nehodě jednou z nejzranitelnějších částí těla.
Z kontrol vyplývá, že mnoho cyklistů využívá ke zvýšení své bezpečnosti reflexní vesty nebo jiné reflexní pásky na oděvech. To je velice pozitivní zjištění, ale i přes tyto doplňky je osvětlení kola povinné!


por. Mgr. Marta Vlachová
 

vytisknout  e-mailem