Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jazykové zkoušky s jistotou

Praha 12. února 2014 – Detektivové ÚOOZ se téměř rok věnovali případu podezření z korupce v souvislosti s legalizací pobytu cizinců na území České republiky. Výsledkem akce LIGA je 15 obviněných. 

Ve dnech 5 a 6. února 2014 byla na různých místech České republiky, zejména ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, spuštěna akce detektivů ÚOOZ s krycím názvem LIGA. V rámci této akce bylo zadrženo celkem 15 osob ve věku od 29 do 60 let (z toho 10 osob ukrajinské, 3 osoby vietnamské a 2 osoby české národnosti).
 
Zadržené osoby byly podle konkrétního podílu na trestné činnosti následně obviněny ze spáchání zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku, přečinu podplácení, a přečinu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. V případě prokázání viny jim hrozí až desetileté tresty odnětí svobody.
 
Trestné činnosti se obvinění měli dopustit tím, že před složením jazykové zkoušky z českého jazyka, která je jednou z podmínek pro udělení trvalého pobytu pro cizince na území České republiky, měli za finanční úplatu (prostřednictvím oprávněných zástupců školy v Orlové - Lutyni a v Mladé Boleslavi, uvedených v seznamu škol oprávněných provádět zkoušky znalosti českého jazyka) zajistit výsledky zkušebních testů.
 
Bezprostředně po zadržení podezřelých osob bylo pracovníky Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy komisionálně přezkoušeno celkem 23 osob vietnamské a ukrajinské národnosti, které v den realizace získaly osvědčení o úspěšném složení jazykové zkoušky z českého jazyka. Přezkoušením bylo zjištěno, že nikdo z cizinců nedisponoval požadovanými znalostmi a neuspěl již v písemné části zkoušky. Celkově tedy nikdo z cizinců u komisionální zkoušky neprospěl.
 
V rámci realizace bylo provedeno celkem 25 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých byla zajištěna finanční hotovost, výpočetní technika, tiskárny, různé datové nosiče, mobilní telefony včetně SIM karet, vzory zkušebních testů a další listinné a věcné důkazy důležité pro trestní řízení.
 
Dne 7. února 2014 byly u 6 obviněných osob podány návrhy na vzetí do vazby, kterým Okresní soud v Karviné vyhověl. Ostatní obvinění byli po provedení procesních úkonů propuštěni ze zadržení a trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
Na samotné akci spolupracovali s detektivy ÚOOZ také další celorepublikové útvary a vybrané složky Krajských ředitelství Moravskoslezského kraje, Středočeského kraje, Ústeckého kraje, Královéhradeckého kraje a Hlavního města Prahy. Velkým přínosem byla pro detektivy také úzká spolupráce s pracovníky Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky.
 
S ohledem na aktuální stav trestního řízení nebude ÚOOZ po dohodě s dozorujícím Okresním státním zastupitelstvím v Karviné, pobočka Havířov poskytovat ve věci žádné další informace.

vytisknout  e-mailem