Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Jaro na cyklostezce

Tak jsme se konečně dočkali. Jaro se přihlásilo a většina z nás milovníků kol a koleček se raduje. Přišel ten vytoužený čas, kdy oprášíte své samohyby, oblečete se do sportovních oděvů, vyrazíte bojovat s prvními letošními kilometry a necháte se příjemně hladit větrem. 

     Než se však vrhnete do uvedeného boje, bylo by dobré připomenout si několik   důležitých zásad.  Hned zpočátku je třeba si uvědomit, že jsme   účastníci silničního provozu a měli bychom se k sobě podle toho vzájemně chovat a zároveň dbát o osobní bezpečnost. Věřím v to, že mezi námi již není mnoho cyklistů a bruslařů,  kteří si stále odmítají vzít na hlavu takovou zbytečnost jako je ochranná přilba. Pamatujte, že tak málo, jako je ochranná přilba, dovede ochránit tak moc, jako je vaše zdraví a život. To že přilba není dostatečně „ IN“ a nehodí se k módnímu outfitu, případně, že je těžká nebo nesedí,  je pouhá   výmluva a ukazuje spíše, že takovýto sportovec(kyně) je absolutně „OUT“. V každém katalogu sportovní módy a vybavení, v části věnované oblečení na kolo a brusle, je  vždy vyobrazená modelka s ochrannou přilbou na hlavě. Pravda je taková, že přilba je nedílnou, ne-li hlavní součástí sportovního vybavení. A pokud stále pochybujete o její důležitosti , vyzkoušejte si malý pokus. Do nepoškozené PET láhve nalijte asi 1/3 vody a lehce ji zašroubujte. Uchopte ji za víčko a pusťte z výšky ramen na chodník či vozovku. Potom si spodek láhve dobře prohlédněte. Uvědomte si, že podobně „zmuchlaně“ může po pádu skončit i vaše hlava, pakliže není chráněna přilbou. Dále bývají nepochopitelné situace, kdy dospělí doprovázející své děti dbají na to aby tyto měly ochranné přilby, ale sami je nenosí. Zranit se ale může i dospělý a vzhledem k výšce, ze které padá si může způsobit zranění velmi vážné. Je třeba si uvědomit, že rodiče bývají svým dětem příkladem a proto by se také měli podle toho chovat.
     Další neméně důležitou výbavou jsou chrániče na lokty, zápěstí a kolena a to hlavně v případě sportovců začátečníků. I zkušený sportovec však ocení bezpečí, které mu tyto chrániče poskytují v případě nečekané kolize. Pro správnou funkci je třeba volit odpovídající velikost chráničů, s jejíž volbou Vám určitě ochotně pomohou prodejci v obchodech, specializujících se na sportovní vybavení. Není vhodné pořizovat toto vybavení jako dárky. Každý by si ho měl vyzkoušet. Poté nebude hrozit, že jej např. děti nebudou chtít nosit s výmluvou, že je to škrábe nebo škrtí.
     Aby byla výbava kompletní, je třeba myslet i na sluneční brýle, které nás ochrání nejen před nečekaným oslněním, ale i před záludným hmyzem v oku. Není třeba si povídat o tom, že takto oslepený člověk je nebezpečný sobě i svému okolí.
 
     Tímto článkem Vás nechceme odradit od příjemných zážitků, které sport přináší, ale chceme upozornit na úskalí,  která mohou  váš zážitek pokazit. V případě, že jsou pro Vás výše uvedené informace zcela běžné, přejeme mnoho šťastných kilometrů. Ostatní bychom chtěli požádat, aby více pamatovali na své zdraví a bezpečnost. Krásné projížďky Vám přejí pracovníci Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy .

 

Odkazy do noveho okna

Cyklisté

Cyklisté 

Detailní náhled

Chrániče

Chrániče 

Detailní náhled

Stezka pro cyklisty

Stezka pro cyklisty 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem