Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dejte pozor na silnicích o jarních prázdninách

KRAJ - Připravte svá auta na návštěvu horských středisek 

Přesto, že na silnicích v níže položených místech to vypadá spíš na příchod jarního počasí, policisté upozorňují, že na horách se mohou  motoristé dočkat třeba i sněžení a teplot pod bodem mrazu, kdy to na silnicích bude klouzat.

zimní výbava1zimní výbavaS nacházejícícm víkendem proto apelují na všechny řidiče, kteří budou vyrážet na cesty do hor, ať už na pobyt o jarních prázdninách či pouze na jedno čí dvoudenní návštěvu horských středisek v Krkonoších a Orlických horách, aby nepodcenili zimní výbavu. Tedy nestačí jen sbalit lyže, snowboardy a sáňky, ale je též nutné postarat se o své dopravní prostředky a zopakovat si význam dopravního značení, se kterým se tam mohou setkat.

Jedním z nejdůležitějších opatření je kontrola správného "obutí" - na cestu do hor rozhodně doporučujeme, aby měl automobil zimní pneumatiky, a to s minimální hloubkou dezénu 4 mm (vůz do 3500 kg) či 6 mm (vůz nad 3500 kg). V některých úsecích horských silnic je dokonce tato povinnost přikázána dopravní značkou.

Motoristé by neměli podcenit ani řádné očištění svého vozu před jízdou, tak jak to ukládá zákon č. 361/2000 Sb. o silničním provozu. Důležité je očistit od sněhu a námrazy nejen čelní sklo, ale též okna  na výhled do stran, dozadu a samozřejmě i světlomety. 

Jízdě v zimě by samozřejmě měli také přizpůsobit  svůj styl jízdy. Řidiči by měli pamatovat na skutečnost, že při jízdě v zimě je delší brzdná dráha, automobil je hůře ovladatelný a k určitým manévrům je zapotřebí delšího časového úseku. Řidiči by též měli počítat s horší viditelností a neočekávanými překážkami na silnici, včetně chodců.  Samozřejmostí by pak měla být vzájemná ohleduplnost všech účastníků silničního provozu.

Další informace k zimní výbavě a doporučení pro jízdu v zimě najdete i v článku zde. Všem motoristům přejeme šťastnou cestu na prázdniny i šťastný návrat.

 leták v zimě na silnicích/pdf

kpt. Eva Prachařová
11. 2. 2022 12.00 hodin

vytisknout  e-mailem