Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jaká bezpečnostní opatření chystají policisté na Liberecku v době Adventu a Vánoc?

LIBERECKO - V době Adventu a Vánoc a zároveň v době lyžařské sezóny se policisté na Liberecku zaměří na místa, kde hrozí větší koncentrace osob a motorových vozidel, ale kde se také naskytne více příležitostí pro zloděje. 

V období adventního času a dále potom i v období Vánoc plánují policisté na Liberecku několik bezpečnostních opatření. Během celého měsíce prosince budou probíhat bezpečnostní opatření  pod názvy "Prevence" a  "Zima".

Bezpečnostní opatření "Prevence" bude zaměřeno zejména na předcházení páchání majetkové a násilné trestné činnosti.  Policisté se zaměří zejména na místa se zvýšenou koncentrací osob, jako jsou obchodní centra, nádraží, tržiště, poštovní objekty a jiné. Ve zvýšené míře budou kontrolovat parkoviště u nákupních center s cílem předcházet krádežím motorových vozidel a krádežím věcí z vozidel. V souvislosti s prevevntivním působením budou policisté zároveň pátrat i po pohřešovaných a hledaných osobách. V rámci prevence budou policisté vykonávat i zvýšený dohled v poštovních objektech, a to z důvodu větších tržeb v předvánočním období.

Bezpečnostní opatření "Zima" bude zaměřeno na koncentraci osob a motorových vozidel zejména v lyžařských areálech "Skiareál Ještěd", "Skiareál Javorník" a "Skiareál Vesec". Zde se policisté zaměří na předcházení a zamezení krádeží motorových vozidel, vloupání do vozidel, ale také i zamezení krádeží na osobách pohybujících se v lyžařských areálech. V souvislosti s lyžováním je nutno věnovat i zvýšenou pozornost zábavnímu Centru Babylon, kde je rovněž předpoklad shlukování většího počtu lidí, neboť lyžařské areály nabízejí v mnoha případech zvýhodněné vstupné například do Aquaparku se zakoupením skipasů. Bezpečnostní opatření "Zima" bude i nadále pokračovat do nového roku, a dále pak až do měsíce března. V souvislosti se zmíněnými opatřeními budou policisté rovněž vykonávat dohled nad bezpečnostní a plynulostí v silničním provozu a v průběhu měsíce budou zároveň probíhat různé dopravně bezpečnostní akce.

Během prosince proběhne také v rámci Libereckého kraje celorepubliková preventivně informační kampaň "Obezřetnost se vyplatí". Ve spolupráci se supermarkety a hypermarkety Albert společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. bude oslovována široká veřejnost prostřednictvím krátkých radiových spotů v nákupních centrech, kde se v tomto období pohybuje větší množství lidí než bývá obvyklé. V radiovém spotu budou lidé nabádáni, aby byli při svých nákupech obezřetní a dávali si pozor na své osobní věci. Kapsáři bývají většinou tam, kde je lidé nejméně čekají. Kromě radiových spotů budou v některých prodejnách lidé oslovováni samotnými policisty, kteří jim budou dávat důležité informace a doporučení, jak se správně chovat, aby nedali zlodějům vůbec žádnou šanci.

Pokud bychom se měli zmínit o počtu kapesních krádeží na Liberecku, které byly na policii oznámeny, bylo jich za rok 2012 celkem 14 a za rok 2013 do konce listopadu jich policisté zaznamenali celkem 11. Objasňování těchto krádeží není vůbec jednoduché, neboť ve většině případů policistům chybějí poznatky k osobě pachatele. Kapsáři kradou velice rychle a nepozorovaně, že se okradený občan o chybějící peněžence, dokladech či jiné věci dozví až mnohem později a na zcela jiném místě, než kde ke krádeži došlo. O osobě pachatele nemá ani tušení a k jeho popisu nedokáže sdělit žádné bližší informace. O tom také svědčí statistiky objasněných případů, kdy se v loňském roce podařilo policistům objasnit pouze jeden takovýto případ a v letošním roce tomu nebylo jinak.

Policisté proto apelují na občany: "Buďte v době předvánočního shonu obezřetní a mějte své věci neustále pod kontrolou!  V příapadě motorových vozidel, neponechávejte tašky s vánočními dárky a nákupy viditelně na sedačkách. Ukažte zlodějům, že u Vás nemají vůbec žádnou šanci.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
13. prosince 2013

vytisknout  e-mailem