Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jak to dopadlo?

Výstavu, týkající se historie bezpečnostních sborů, navštívilo na Mělníku skoro 1 800 osob. 

Výstavu Z historie bezpečnostních sborů aneb „V muzeu je….Policie!“ výrazně podpořily projekty pro školy
 
     V termínu od 18. dubna do 4. května 2012 proběhla série celkem 36 projektů pro školy k výstavě Z historie bezpečnostních sborů aneb „V muzeu je….Policie!“, která vznikla ve spolupráci realizačního týmu z Města Mělníka – Prevence kriminality (Irena Podivínská, DiS), Preventivně informační skupiny Policie České republiky (nprap. Václav Tichý), Regionálního muzea Mělník (Mgr. Jitka Králová) a  Městské policie Mělník (por. Petr Limprecht, str. Václav Müller, DiS).
 
     Výstava byla zajímavým nahlédnutím do činnosti četnictva, policie a finanční stráže na území naší republiky v období od roku 1918 do současnosti. Část výstavy se specializovala přímo na území mělnického regionu. Exhibice byla slavnostně zahájena starostou města MVDr. Ctiradem Mikešem a ředitelkou mělnického muzea PhDr. Miloslavou Havlíčkovou na vernisáži 16. dubna 2012 za účasti realizačního týmu, pamětníků a významných hostů z řad bezpečnostních složek. Předcházela jí beseda O četnících a Četnických humoreskách s plk. JUDr. Michalem Dlouhým, autorem námětu stejnojmenného televizního seriálu Antonína Moskalyka, s prodejem jeho knih a autogramiádou.
 
     Součástí výstavy byl interaktivní program pro mateřské, základní a střední školy s názvem „V muzeu je…Policie!“ Cílem programu se stalo seznámení žáků s činností bezpečnostních složek a sborů a s vybranými momenty jejich práce prostřednictvím komentované prohlídky výstavy a interaktivního programu. Rolí průvodců programem se zhostili členové realizačního týmu.
 
      Nejprve se žáci seznámili s pojmy policie, její složky a úloha v naší společnosti. Následovalo setkání v herním koutě, kde děti přiřazovaly správná čísla k tísňovým linkám pomoci, procvičily si základy dopravní výchovy a chování svých vrstevníků v nebezpečných situacích vyhodnocovaly přiřazováním usměvavých či zamračených smajlíků k vybraným obrázkům. Poté se vydaly na „procházku“ do minulosti k počátkům zrodu bezpečnostních složek v našem státě. Zavítaly na prvorepublikovou policejní stanici, kde se mj. dozvěděly informace o jejím chodu, prohlédly si vybavení, části výstroje a výzbroje. Obdivovaly uniformy, stejnokrojové součástky a zbraně od těch prvorepublikových, přes protektorátní, nechyběl oděv tzv. Rudých gard, 1. Národního bezpečnostního pluku ani Sboru národní bezpečnosti a Veřejné bezpečnosti. Dále zde žáci našli kout věnovaný úloze finanční stráže a také prostor věnovaný postavám významných příslušníků mělnické policie a četnictva s bohatou regionální fotogalerií. Prezentovány byly objektivní dokumenty a fakta, podložené množstvím zajímavých exponátů, k nimž patřilo například původní vybavení kriminalistů. I doba nedávno minulá, léta osmdesátá a devadesátá, byla zastoupená například uniformami Podunajské pohraniční stráže, zásahového pohotovostního pluku známého z tzv. sametové revoluce, výbavou pohraničníků, dopravní policie či rozličnými medailemi a řády.
 
     Velmi atraktivní byla pro děti možnost stát se na chvíli malým kriminalistou a pátrat po motivech a stopách na improvizovaném místě činu. Vyhodnocovaly důkazy, sestavovaly časovou osu, poznávaly rozdíly mezi stopami trasologickými, biologickými, pachovými, mechanoskopickými či daktyloskopickými.
 
       Přirozenou součástí výstavy se staly interaktivní zóny korespondující s tématem výstavy jako zkouška prostorové orientace na procvičení psychických dispozic k couvání, cvičná střelba na laserové střelnici, zhotovení otisků prstů, policejní domina, interaktivní kout pro nejmenší návštěvníky s hrami a hračkami s policejní tematikou a ještě mnoho dalších kontaktních prvků. Děti si také zasoutěžily (šifrovaly, cvičily postřeh a paměť). Pro vylosované výherce bude připravena odměna. Devadesátiminutový program poskytl dětem orientaci v problematice bezpečnostních složek a podpořil zájem mladé generace k problematice prevence a bezpečí.  
 
     Program se stal podpůrným prvkem pro výuku společenskovědních předmětů. V Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání podporuje vzdělávací oblast Člověk a jeho svět, vzdělávací obor Místo, kde žijeme, Lidé kolem nás, Člověk a jeho zdraví a dále vzdělávací oblast Člověk a společnost, vzdělávací obor Výchova k občanství, Člověk ve společnosti, Stát a právo. Dále je podpůrným prvkem pro výuku v mateřské škole (v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní výchovu odpovídá vzdělávací oblasti Dítě a svět).
 
     Snahou autorského týmu bylo přiblížit práci městské policie a Policie ČR, prezentovat jejich činnost v kontextu historického vývoje, jak z pohledu represivní, tak i preventivní práce prostřednictvím nenásilného interaktivního přístupu.
 
     Tuto neobyčejnou příležitost využilo celkem 875 žáků a pedagogů ze ZŠ Jungmannovy sady Mělník, ZŠ Jaroslava Seiferta Mělník, ZŠ praktická a speciální Mělník, ZŠ Byškovice, ZŠ Jindřicha Matiegky Mělník, MŠ Zvoneček Mělník, MŠ Motýlek Mělník, MŠ Obříství a MŠ Čečelice. Dále pak 11 žáků a jeden pedagog ZUŠ Mělník v rámci výtvarného projektu.
 
     Derniéra této výstavy byla zakončena Interaktivním dnem s policií v sobotu 5.5. 2012 (10.00 – 16.00), kdy výše zmíněný program doplnily ukázky výcviku služebního psa, prezentace aktuální policejní dálniční a dopravní techniky, informační stánek Městské policie Mělník s možností prohlédnout si části výstroje a výzbroje používané při práci strážníků či informační stánek Besipu. Pro děti byla připravena pohádka Pohádkové víly Pohádky Ježek Kryštof aneb Nechme nahlédnout děti s Ježkem Kryštofem do dopravní výchovy. Také nechyběla repríza besedy plk. JUDr. Michala Dlouhého O četnících a Četnických humoreskách tentokráte spojená s křtem jeho nové knížky Četnické historky – Zločiny a přísloví.
 
Návštěvnost této výstavy s bohatým doprovodným programem byla následující: Vernisáž 56, úvodní beseda 25, projekty 875, výtvarná dílna 12, návštěva výstavy 141, interaktivní den s policií 356, doprovodná výstavka preventivních materiálů 308. Celkově se jednalo o 1773 návštěvníků.
 
Mgr. Jitka Králová, muzejní pedagožka a lektorka doprovodných programů, Regionální muzeum Mělník
 
10.května 2012
nprap. Václav Tichý

vytisknout  e-mailem