Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jak správně postupovat?

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Některé úřady matou žadatele. 

Čeká vás vyřizování na silničních správních úřadech (převážně se jedná o oddělení, které jsou součástí Městského úřadu Uherské Hradiště a Uherský Brod)? Dbejte, prosím, na správný úřední postup při dokladaci. Některé úřady totiž matou žadatele tím, že po nich před podáním žádosti vyžadují stanoviska, souhlasy, vyjádření apod. vydávaná dotčenými orgány (Policie ČR a vlastníky komunikací) a to i přesto, že si ho mají jako správní orgán v rámci správního řízení vyžádat sami.

I kdyby se žadatel rozhodl, že si stanovisko u dotčeného orgánu vyřídí sám byť z vlastní iniciativy, tak ten není oprávněn ho přijmout. Tímto také upozorňujeme, že stanoviska, souhlasy, vyjádření apod. vyřízené před zahájením správního řízení, se mohou stát neplatnými a nejsou právně napadnutelná.

Jak tedy správně postupovat?

Zejména u žádostí týkajících se “pozemních komunikací“ (vyjma územního a stavebního řízení) a s tím související správní řízení např. připojování pozemních komunikací (sjezd, vjezd k nemovitosti), omezení obecného užívání uzavírkami a objížďkami, zvláštní užívání, zřízení a provozování reklamního zařízení v silničním ochranném pásmu, místní a přechodná úprava provozu na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně příslušných účelových komunikacích, kde je potřeba dokládat stanoviska, souhlasy, vyjádření apod. od dotčeného orgánu, si vyžádá správní orgán v rámci správního řízenísám.

Tento postup je mimo jiné stanoven Správním řádem, kde z § 6 odst. 2 vyplývá, že “Správní orgán postupuje tak, aby nikomu nevznikaly zbytečné náklady, a dotčené osoby co možná nejméně zatěžuje. Podklady od dotčené osoby vyžaduje jen tehdy, stanoví-li tak právní předpis.“

Pokud obsah formulářů na elektronickém portále správního orgánu uvádí postup opačný, je zbytečné se těmito instrukcemi řídit. 

16. března 2018, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem