Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jak si řidiči vedli při SPEED MARATHONU v Libereckém kraji?

KRAJ - Ve středu 21. dubna probíhala předem avizovaná dopravně bezpečnostní akce. Přesto se ukázalo, že mnoho řidičů i přesto porušilo pravidla v silničním provozu. Ze 178 kontrolovaných vozidel jich bylo 134 hříšníků. 

1
Ve středu 21. dubna 2021 probíhala po celý den na území Libereckého kraj dopravně bezpečnostní akei organizace ROADPOL, tvz. SPEED MARATHON 2021. Tato akce již šestým rokem probíhá v rámci celé Evropy, na stovkách míst po celé České republice. 

Dopředu avizovaná akce, do které je zapojena i samotná veřejnost, je zaměřená zejména na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. V období od 1. do 28. února 2021 měli občané možnost navrhnout vlastní místa vhodná pro kontrolu rychlosti.

Veřejnost na území Libereckého kraje navrhla a hlasovala pro celkem 157 relevantních míst pro měření, některé návrhy byly mnohdy i žertovné a pro měření rychlosti nesmyslné jako např. závodní okruh v Sosnové, vodní nádrž Mšeno v Jablonci nad Nisou, vodní nádrž Starý Harcov v Liberci, polní cesty, OC Forum Liberec, vrchol hory Ještěd, rybník Kačák v Mníšku, pěší zóny, lesy a nebo také  Pastýřská ulice v Liberci včetně dvora, kde sídlí Policie ČR. Ta jsme z výběru vyřadili. Ze všech relevantních tipů veřejnosti jsme vybrali na pět desítek míst, kde bylo prováděno měření rychlosti.

Akce se zúčastnilo na tři desítky policistů zejména ze služby dopravní policie. Při akci byly využity jak ruční laserové rychloměry, tak radarové rychloměry zabudované ve služebních vozidlech. 
Přestože akce byla dlouho dopředu avizována a medializována, našlo se i tak velké množství hříšníků, kteří přítomnost policejních hlídek na silnicích neřešili. 

Během akce policisté v Libereckém kraji zkontrolovali 178 vozidel, z toho 134 řidičů se dopustilo dopravních přestupků. Z celkového počtu přestupků jich policisté vyřešili 122 příkazem na místě, za které rozdali pokuty v celkové výši 79 500 korun a 12 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ve 110 případech šlo o překročení nejvyšší dovolené rychlosti a za ty policisté uložili řidičům pokuty ve výši 68 700 korun a 7 jich oznámili správnímu orgánu. 

Pro zajímavost uvádíme několik tvz. "střelců" :

295 km/h v obci Dětřichov na 60 km/h, jelikož se jednalo o stejný přestupek dle § 125c odst. 1 písm. f) bod 3 ZoSP spáchaný opakovaně v období 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, musel být přestupek oznámen MÚ Frýdlant (u recidivy hrozí zákaz činnosti 1-6 měsíců)
128 km/h mimo obec u Jestřebí na 90 km/h
80 km/h v obci Stráž nad Nisou na 50 km/h
78 km/h v obci Smržovka na 50 km/h
78 km/h v obci Kamenický Šenov na 50 km/h
75 km/h v obci Lučany nad Nisou na 50 km/h
75 km/h v obci Kamenický Šenov na 50 km/h
75 km/h v obci Stráž nad Nisou na 50 km/h
75 km/h v obci Obora na 50 km/h
74 km/h v obci Martinice v Krkonoších na 50 km/h
74 km/h v obci Raspenava na 50 km/h
70 km/h v obci Držkov na 50 km/h

Nechyběli ani řidiiči, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, ve dvou případech se jednalo o hodnoty protiprávního přestupkového jednání, tedy do 1 promile a v jednom případě policisté na Jablonecku odhalili řidiče, který měl téměř 2 promile alkoholu. V tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "ohrožení pod vlivem návykové látky". 
Na Jablonecku měli policisté i dalšího "výtečníka", který řídil pod vliverm drog - pervitinu a navíc měl platný zákaz řízení všech motorových vozidel. 

Ostatní přestupky řidičů: 

5 x nevyhovující technický stav vozidla
3 x telefonování za jízdy
4 x nepoužití bezpečnostních pásů
2x přestupky motocyklistů 


22. 4. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem