Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Jak si poradit se sčítáním, aneb několik rad jak ochránit sebe a svůj majetek.

Každý občan České republiky patrně již zaregistroval, že je zde opět termín sčítání obyvatel, které se na našem území provádí pravidelně již od vlády Marie Terezie. Po zkušenostech z minulého sčítání je třeba konstatovat, že tuto událost se mohou snažit využít někteří nepoctivci ke svému obohacení.  

     Je smutné, že jejich oběťmi se stávají převážně senioři, případně   zdravotně postižení spoluobčané. Abychom zabránili situacím, kdy po odchodu sčítacího komisaře, občan zjistí, že je „lehčí“ nejen o informace, ale i o svůj majetek, připravili pracovníci Policie České republiky, Preventivně informačního oddělení, Krajského ředitelství  policie hl. m. Prahy několik jednoduchých rad a doporučení. Při jejich dodržení Vám nehrozí nebezpečí ze strany žádného podvodníka.
 
     Všichni sčítací komisaři jsou vybaveni služebním průkazem s logem sčítání. Na průkazu je uvedeno  celé jméno sčítacího komisaře, služební číslo a je opatřen jeho fotografií. Sčítací komisař se musí průkazem prokázat a to spolu se svým občanským průkazem. Nejedná se o žádný projev nedůvěry, pokud si zkontrolujete shodnost údajů na průkazu sčítacího komisaře a jeho občanském průkazu. Pokud by Vám sčítací komisař průkazy nepředložil ani po vyzvání, přestaňte s ním komunikovat.
 
     Jména a služební čísla komisařů jsou vyvěšena na úřední desce Obecního úřadu. V případě pochybností lze informace jednoduše a zdarma získat telefonicky na informačním call centru na telefonním čísle 800 87 97 02.
 
     Každý sčítací komisař je vybaven modrou   látkovou brašnou s natištěným logem České pošty ve žluté barvě. Právě Česká pošta je pověřena provedením sčítání lidu. V případě, že sčítání provádí poštovní doručovatel, bude oblečen ve  služební uniformě České pošty.
 
     Upozorňujeme, že komisaře nemusíte vpouštět do bytu či domu. Protokoly nemusí být vyplněny ihned na místě. Sčítání je zdarma, neplatí se tedy žádné kolky  ani jiné poplatky. Při sčítání nejsou poskytovány žádné nadstandardní služby či pomoc, za kterou by se platilo (např. pomoc při vyplnění formuláře, komunikace v náhradních prostorách – chodba domu a podobně).
 
     Součástí sčítání není  žádná nabídková akce, jako například nabídka pojištění, poskytnutí úvěru nebo prodeje  zboží.  Stejně tak neprovádí sčítání osoby, které do domácností chodí odečítat například spotřebu plynu či el. energie. Nikdo si v souvislosti se sčítáním lidu nemůže vynucovat vstup do vašeho obydlí násilím či pod pohrůžkou sankce. V případě, že byste se s tímto setkali, ihned telefonicky kontaktujte informační  call centrum zdarma na čísle 800 87 97 02 nebo tísňovou linku 158.
 
     Datum návštěvy sčítacího komisaře Vám bude oznámeno na letáčku, a to většinou vhozením do vaší  domovní schránky, případně vyvěšením na domovní desce .
 
     Upozorňujeme, že nesplněním povinnosti podrobit se sčítání, se můžete dopustit přestupku, který bude následně řešen dle přestupkového zákona   číslo 200/1990 Sb., projednáním před příslušnou přestupkovou komisí .
 
 
     Případné další   informace lze   získat na www.scitani.cz  nebo zdarma telefonicky na call centru na čísle 800 87 97 02.
Odkazy do noveho okna

logo sčítání

logo sčítání 

Detailní náhled

průkaz sčítacího komisaře

průkaz sčítacího komisaře 

Detailní náhled

taška sčítacího komisaře

taška sčítacího komisaře 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem