Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Jak se zachovat, jste-li přepadena?

KARLOVY VARY - Policie radí 

Každá situace, kdy útočník přepadne neznámou ženu, je neopakovatelná. Její výjimečnost spočívá v neopakovatelnosti času, místa, konkrétního pachatele a konkrétní oběti. Následující rady  proto nejsou universální, ale mohou se stát východiskem právě pro vaše jednání.
Je dobré si občas představit, jak byste se zachovala a jak byste reagovala na překvapivý útok . Bránila byste se? Poddala byste se situaci? Čekala na možnost uniknou útočníkovi?
Útočník má  vždy náskok a ví, jak bude reagovat on. On je pánem situace, místa i časového nastavení.   Často se jedná o vteřinové záležitosti.
Velká šance, jak získat čas, spočívá v překvapivých reakcích, které by útočník nepředpokládal. Útočník může zaútočit různými způsoby a proto není od věci znát alespoň základní hmaty a chvaty při případném obtěžování. Nejčastějšími jsou útoky zezadu, rdoušení, obejmutí, úchop za prsa, případném ohrožování nožem, apod.
Při obraně by se žena neměla bát toho, že pachateli „ublíží“ . Bránit se může tím, že využije spray, přimkne se a naznačí spolupráci, případný souhlas. Využije překvapení útočníka, může požít na obranu  klíče, deštník, hřeben, palce do očí pachatele, kopu do rozkroku apod.
Sice úsměvné, ale určitě účinné může být i zvolání: „Hoří“ nebo „Hurá“, kterým pachatele určitě překvapí.
Pokud je čas a příležitost a máte na „to“ , vystupte z anonymity a  mluvte s útočníkem.
Nikdy mu však nevyhrožujte, že jeho jednání oznámíte na policii.
V každém případě je dobré sdělit nejbližším lidem ze svého okolí, kam jdete a kdy se vrátíte.  Pokud se rozhodnete pro fyzickou obranu, jednejte rozhodně a razantně, aby útočník upustil od svého jednání a vy ste mohli  utéct.    
 
Nutná obrana proti útočníkovi je zákonem dovolena.
Odvrací-li oběť přímo hrozí nebo trvající útok, je oprávněna se bránit a způsobit pachateli například i zranění. Je-li útok opravdu nebezpečný, může oběť útočníka i usmrtit. Obrana však nesmí být zcela zřejmě nepřiměřená způsobu útoku.
Pokud se již stanete obětí násilí,  postupujte takto:
Vyhledejte lékařské ošetření a neprodleně informujte Policii ČR.
Volejte linku 158, nebo se dostavte na nejbližší policiejní služebnu
Pokud se budete chtít převléct, umýt - počkejte s tím až do doby, než Vás lékař prohlédne
(došlo by ke zničení důkazů)
 
PAMATUJTE - nemáte se za co stydět, svěřte se se svým problémem blízké osobě, lince bezpečí , k dispozici je Vám BKB - Bílý kruh bezpečí apod.
 

vytisknout  e-mailem