Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jak se při houbaření neztratit

PŘÍBRAMSKO - Každý rok probíhají pátrací akce po ztracených houbařích. 

Nastala doba houbaření. S tím však každoročně souvisí i pátrací akce po starších občanech, kteří se v lese ztratí nebo utrpí nějaká zranění. Důležité je pohřešovaného člověka najít co nejdříve, aby nedošlo k jeho prochladnutí. Pátrací akce jsou ale poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky, jedná se o rozsáhlé plochy k propátrání mnohdy v nepřehledném terénu.

Příbuzní by měli vždy zvážit, jaký je aktuální zdravotní stav seniora a k tomu by měli přizpůsobit svou péči, např. zda ho venku doprovázet. Díky technickému pokroku je ale nyní možné používat lokátory osob. Starší člověk pak může žít relativně aktivně, ale přitom svobodně a bezpečně. Jsou to poměrně malá zařízení, která se mohou umístit např. do kapsy u oblečení. Pomocí lokátoru je pak možné určit přesné místo, kde se osoba nachází. Nejde však jen o seniory, lokátory mohou mít i děti nebo obdivovatelé přírody, kteří mohou v terénu také ztratit orientaci.

Pokud se osoba ztratí a má u sebe mobilní telefon, ať neváhá a co nejdříve se ozve na tísňovou linku. Mohou tak učinit i jeho příbuzní, kteří seniora postrádají. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat. V případě bloudění je nejlépe jít jedním směrem a orientovat se podle nějakého bodu v krajině. Člověk určitě narazí na nějakou lesní či polní cestu, která ho někam dovede. Co se týká veřejnosti, pokud potkají dezorientovanou či tak působící osobu, až okamžitě volají na policii. Raději prověříme několik planých poplachů nebo osobu převezeme domů, než vystavovat dříve narozené újmě na zdraví či životě.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
21. září 2021

vytisknout  e-mailem