Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jak se jezdilo v roce 2010 na Vsetínsku

VSETÍNSKO: Následky nehod jsou příznivější než v předcházejících letech.  

Dopravní policisté vyjížděli v loňském roce v rámci okresu Vsetín k 350 dopravním nehodám a 462 přestupkům v dopravě. Policisté zaevidují dopravní kolizi jako dopravní nehodu v případě, že došlo k usmrcení nebo ke zranění osob, nebo k hmotné škodě převyšující na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, jestliže dojde k hmotné škodě na majetku třetí osoby, k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace. V těchto případech mají účastníci dopravní nehody povinnost ohlásit dopravní nehodu policistovi.
 
Za loňský rok tedy evidujeme 350 dopravních nehod, což je o 30 méně, než v roce 2009. Vloni na silnicích okresu Vsetín zemřelo 12 lidí (2009-13, 2008-11). Těžce zraněno bylo 36 účastníků (2009–46, 2008-55) a lehce 212 lidí (2009–207, 2008-288). Z uvedených údajů vyplývá, že následky nehod byly v loňském roce příznivější než v předchozích letech. Alkohol jsme zjistili u 53 viníků dopravních nehod (2009- 83). V obcích se stalo 236 nehod a mimo obec 114. Jaké byly nejčastější příčiny? Ze statistik vyplývá, že řidiči nejčastěji bourali kvůli nesprávnému způsobu jízdy (213), kam můžeme zahrnout především nedodržení bezpečné vzdálenosti, přejetí do protisměru, nebo když se řidič plně nevěnuje řízení vozidla. Na druhém místě je rychlost (64), bronzové pozici náleží nedání přednosti v jízdě (49) a na čtvrtém místě je podle statistik předjíždění (8). Nejvíce dopravních nehod zavinili řidiči motorového vozidla (306). Dvacet osm nehod pak řidiči nemotorového vozidla, vesměs se jedná o cyklisty. Na 13 nehodách nesou vinu chodci.   
 
Smrtelné dopravní nehody
 
Čtvrtek 11. března, 6.30 hod. katastr obce Zašová - čtyřiačtyřicetiletý řidič ve VW Golf dostal na vozovce pokryté rozbředlým sněhem smyk a v protisměru se střetl s vozidlem Ford Fiesta, které řídila čtyřiatřicetiletá řidička. Ta utrpěla lehké zranění. Řidič z VW na místě zemřel.
 
Čtvrtek 15. dubna, 00.10 hod. Ústí – devatenáctiletý řidič Renaultu Megane jedoucí ve směru k obci Leskovec, přejel do protisměru a v plné rychlosti narazil do budovy prodejny podlahovin. Vozidlo kompletně shořelo. Řidič na místě zemřel.
 
Středa 9. června, 19.57 hod. Branky – patnáctiletý neřidič jedoucí v nepřihlášeném Opelu Vectra vjel na železniční přejezd přes výstražný signál přímo pod kola vlaku. Na místě zemřel. Dva sedmnáctiletí spolujezdci utrpěli těžká zranění. Jeden z nich po několika dnech umírá.  
 
Pondělí 16. srpna, 21.03 hod. Vsetín, křižovatka U Růžičků - jedenačtyřicetiletá řidička Škody Felicie se v křižovatce střetla s dvaatřicetiletým cyklistou, který na místě zemřel.
 
Středa 25. srpna, 20.06 hod. Hošťálková – čtyřiačtyřicetiletý cyklista jedoucí na starším jízdním kole si při pádu způsobil těžká poranění krku. Na místě nehody zemřel.
 
Středa 15. září, 21.55 hod. katastr obce Leskovec – dvacetiletý řidič ve Škodě Felicii jedoucí ve směru do obce Seninka vjel po projetí zatáčky do protisměru, kde narazil do stromu. Utrpěl těžká zranění, kterým po několika dnech podlehl
 
Sobota 9. října, 19.20 hod. silnice I/57 v katastru obce Vsetín - šestatřicetiletou cyklistku na neosvětleném jízdním kole, která hodlala odbočit na cyklostezku, srazilo vozidlo Renaul Megane, které řídila čtyřiatřicetiletá řidička. Cyklistka na místě zemřela.
 
Pátek 29. října, 6.30 hod. Rožnov p. R. - čtyřiatřicetiletý řidič s Opelem Zafira srazil na přechodu pro chodce sedmasedmdesátiletého muže, který po leteckém transportu do ostravské nemocnice zemřel.
 
Pátek 26. listopadu, 17.52 hod. Zašová – sedmdesátiletý řidič ve Škodě Felicii přehlédl při přejíždění železničního přejezdu vlak, který ho srazil. Řidič na místě zemřel, jeho jedenašedesátiletá spolujezdkyně utrpěla lehké zranění. 
 
Pátek 26. listopadu, 18.15 hod. Zubří – řidič nezjištěného vozidla srazil přecházejícího dvaačtyřicetiletého chodce, který na místě zemřel. Řidič světlé dodávky z místa ujel.
 
Středa 1. prosince, 21.06 hod. Valašské Meziříčí, Potůčky – jedenadvacetiletý řidič ve Fordu Mondeo nerespektoval před železničním přejezdem dopravní značku „Stůj, dej přednost v jízdě“ a vjel přímo pod vlak. Řidič na místě zemřel, tři spolujezdci (19, 22, 21 let) utrpěli těžká zranění.
 
 
 
10. ledna 2010, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem