Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jak se jezdilo na silnicích okresu Strakonice o letních prázdninách?

Strakonice – Návraty z dovolených nemívají vždy šťastný konec.  

Během letnách prázdnin řešili dopravní policisté celkem 77 dopravních nehod, což je o 37 nehod více než loni o prázdninách. Narostly i počty zraněných osob. Při nehodách bylo 10 lidí těžce zraněno (o 3 více) a 29 zraněno lehce (o 2 více). Jedenáct řidičů způsobilo nehodu pod vlivem alkoholu. Vloni policisté evidovali tři nehody pod vlivem alkoholu.
 
Návraty z dovolených nemívají vždy šťastný konec. Proto policisté doporučují řidičům, aby nepodceňovali poslední kilometry dělící je od domova. Dle odborníků mnohdy zvyšuje unavený řidič nejen rychlost jízdy, ale také agresivitu. Poslední, pro řidiče známé kilometry, mohou být někdy i ty poslední. Rada je, zastavit a odpočinout. Hodiny za volantem v horkém dnu, bez přestávek, s nepravidelným doplňováním tekutin, může u řidiče zapříčinit mikrospánek vedoucí k dopravní nehodě. Řidiči by měli respektovat dodržování zákona, a to především dodržovat povolenou rychlost, být za jízdy připoutáni bezpečnostními pásy a mít v pořádku technický stav svého vozidla. Pamatovat by měli také na to, kdy usednou za volant a vyvarovat se tak požívání alkoholu před jízdou. Někteří řidiči totiž stále riskují jízdu poté, co uhasili žízeň s alkoholem, to dokládají i výše uvedené statistiky (nárůst dopravních nehod pod vlivem alkoholu v roce 2011 oproti letním prázdninám 2010).
 
Tak jako v průběhu letních prázdnin, tak i poslední prázdninové dny budou policisté na silnicích dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Stejně tak i první zářijové dny, kdy děti nastupují do školy, se policisté zaměří také na chodce. Děti se v ranních hodinách mohou na cestě do školy setkat s policistou, se kterým si společně zopakují základní pravidla bezpečného přecházení a od policisty pak obdrží letáček „Zebra radí“. Některé třídy základních škol pak policisté po domluvě s učiteli navštíví a připomenou dětem v rámci preventivní besedy základní pravidla silničního provozu – „Jak bezpečně zvládnout cestu do školy“.
 
Policisté přejí šťastný návrat z dovolené a dětem šťastný nástup do školy a úspěšný nový školní rok.
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
30. srpna 2011 

vytisknout  e-mailem