Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jak reagovat v případě útoku ve škole?

TRUTNOVSKO – Žáci se dozvěděli základní pravidla postupu při útoku aktivního útočníka. 

AmokPožárním poplachem začal čtvrteční den (18. 5.) na ZŠ Lány v Úpici a zkouškou evakuace školy. Na místo samozřejmě dorazili také složky integrovaného záchranného systému a studenti se od nich následně na jednotlivých stanovištích dozvěděli důležité informace.

Nedílnou součástí takových akcí je i Policie ČR a v tomto případě policejní preventista seznámil žáky druhého stupně s problematikou aktivního útočníka, tzv. Amok. Jde o ozbrojeného jednotlivce, který útočí v místech s větší koncentrací osob (školy, nákupní centra, úřady, banky, hromadná doprava, kulturní akce, nemocnice, letiště a další). Útočník nemá plán útěku, nevyjednává a není ochoten se vzdát. V některých případech může být útočníků více. Taková situace je pro zúčastněné velmi emočně náročná a stresová. Tím spíše je důležité o tomto tématu hovořit a seznámit v rámci podobných preventivních aktivit studenty i učitele s pár základními pravidly. Mezi ně patří - Uteč, Schovej se, Bojuj. Pokud to lze, tak je nejlepší utéct, když to situace nedovoluje je potřeba se dobře schovat. Ta poslední varianta je, že zkusíme za použití všech dostupných prostředků pachatele zneškodnit.

AmokNezůstalo pouze u teorie a v závěru výkladu měli žáci vždy možnost si vyzkoušet druhý bod zmíněných pravidel, tedy schovej se. Pokud se bavíme o školní třídě a větším kolektivu nabízí se využit lavice i židle k zabarikádování dveří a zamezit tak pachateli vstup do třídy. Důležitá je rychlost, tichost a spolupráce. Nejlepší barikáda byla po skončení preventivního dne oceněna.

Nejlépe se do podobné situace nikdy nedostat, ale pro všechny případy je určitě dobré mít základní povědomí.

Video: Utíkej, schovej se, bojuj!

por. Bc. Lukáš Vincenc
23. 5. 2023, 11:00

vytisknout  e-mailem