Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak bylo v roce 2023 u vody?

Od ukončení letošního ročníku bezpečnostně preventivního opatření Bezpečně u vody uplynulo pár týdnu, a přestože pohled z okna avizuje příchod plískanic, mlh a pošmourných dní, vrátíme se alespoň v číslech za sluníčkem a k vodě. 

Již osmým rokem se mohli návštěvníci větších vodních ploch i toků a jejich okolí v období od 1. června do 30. září setkávat s kontrolní činností Policie České republiky, Státní plavební správy ČR  i dalších zainteresovaných kontrolních složek. Pozornost jsme věnovali vůdcům plavidel, plavcům i provozovatelům jiných vodních sportů či návštěvníkům pláží, kempů apod. Dohled již tradičně  doprovázely preventivní aktivity zaměřené na bezpečný pobyt u vody, ve vodě i na vodě.

Napříč celou republikou se uskutečnilo celkem 204 dílčích kontrolních akcí, kterých se zúčastnilo celkem 511 policistů. Zkontrolováno bylo celkem 1232 plavidel, 443 přístavišť, 67 půjčoven lodí, 983 vůdců plavidel, z toho 212 vůdců plavidel bez vlastního pohonu při splavování řek – tzv. vodáků.

Kontroly jsme cílili primárně na přestupky páchané na sledovaných vodních cestách a vybraných nesledovaných vodních cestách, tocích či vodních plochách, na odhalování protiprávních jednání v souvislosti s řízením, provozem plavidel, ochranou veřejného pořádku, bezpečnosti osob a ochrany majetku v okolí vodních cest a ploch. To vše s důrazem na prevenci protiprávního jednání a nebezpečného chování při provozování vodních sportů a rekreaci u vody. Zjištěno bylo celkem 482 přestupků, z toho 93 přestupků přímo souvisejících s provozováním vnitrozemské plavby a 268 přestupků na úseku silničního provozu. Nejčastějšími přestupky bylo porušování zákazů a příkazů uložených plavebním značením (49 přestupků), nesplnění některé z povinností v zájmu zajištění bezpečnosti plavebního provozu (13 přestupků), plavba bez povinných dokladů – zejména lodních listů, průkazu způsobilosti, nebo lékařského posudku (7 přestupků). 

Novinkou letošního roku bylo zařazení součinnostních kontrol koordinovaných mezinárodní organizací AQUAPOL (dále jen „MACO“) orientovaných na bezpečnost na vodách (MACO SAFE WATERS), znečišťování vod (MACO CLEAN WATERS) a zneužívání lidské práce a ilegální práce na lodích (MACO LABOUR ABUSE AND ILLEGAL WORK). Jednalo se o multiagenturní kontroly, tedy kontroly, kterých se současně a za poskytnutí součinnosti účastnilo více institucí, např. Státní plavební správa ČR, orgány inspekce životního prostředí, inspektorátu práce, atp. Pod hlavičkou AQUAPOL jsme uskutečnili celkem 17 akcí, při nichž bylo kontrole podrobeno 155 plavidel. Výsledkem bylo 24 odhalených přestupků.

Ruku v ruce s kontrolami jsme se věnovali také vysvětlování a osvětě. Přímo u vodních ploch a toků se policejní preventisté i policisté z dalších služeb setkávali s návštěvníky kempů a pláží, vůdci plavidel, sportovci i těmi, kdo si k vodě přišli odpočinout. Vysvětlovali jsme nejen, jak chránit své zdraví a život, ale také majetek nebo jak správně parkovat. V červnu jsme navíc proškolili ve spolupráci s instruktorem vodní záchrany i soudním znalcem v dané problematice Mgr. Janem Sedláčkem (Bezpečné dětství  - u vody bez nehody) proškolili v rámci seminářů desítky táborových vedoucích a instruktorů v tom, jak zajistit v průběhu dětských pobytových akcí bezpečný pobyt u vody i jak reagovat na mimořádnou událost.

Příští rok se těšíme u vody opět na viděnou!

pplk. Veronika Hodačová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
a
pplk. Dalibor Horský
ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR

V Praze 6. 11. 2023

vytisknout  e-mailem