Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jak bezpečně na cyklostezkách

VSETÍNSKO: V našem okrese je většina stezek smíšených - jak pro chodce, tak cyklisty.  

Pěkné slunečné počastí vyláká na silnice a cyklostezky nejenom spoustu dospělých ale i malých cyklistů. Rozumní cyklisté využívají stezek, které jsou jim určené a navíc daleko bezpečnější, než je jízda na frekventované silnici. Jak správně na cyklostezkách jezdit a kdo na ně smí a nesmí?
 
stezka pro cyklistystezka pro cyklisty
Cyklostezka (stezka pro cyklisty, cyklistická stezka) je pozemní komunikace, vyhrazená dopravní značkou pro jízdu na jízdním kole (jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka). Pravidla silničního provozu povolují užití cyklostezky též například jezdcům na kolečkových bruslích, lyžařům a na obdobném sportovním vybavení. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Chodci, např. maminky s kočárky tam nesmí.
 
 
Stezka pro chodce a cyklisty je oproti pouhé cyklostezce přístupná též chodcům. Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce. Je důležité si uvědomit, jak to má správně fungovat, aby nedocházelo ke zbytečným úrazům. Chodci jsou povinni chovat se ohleduplně k cyklistům a umožnit jim bezpečný průjezd a na oplátku je cyklista povinen neohrozit chodce.
stezka pro chodce a cyklistystezka pro chodce a cyklisty
       
 
Pro jízdu na smíšených cyklostezkách doporučujeme všem účastníkům nepoužívat sluchátka na uších!
 
Opilý cyklista srazil na cyklostezce dívku, která tam neměla co dělat
 
V našem okrese jsou ve většině případů stezky smíšené, tedy jak pro chodce tak cyklisty. Je důležité mít na paměti, že pro účastníky provozu na stezkách platí stejná pravidla jako pro ty v běžném silničním provozu, kde jsou všichni povinni se chovat ohleduplně a ukázněně, aby neohrožovali život, zdraví nebo majetek osob ani ten jejich.  Policisté evidují dopravní nehody na cyklostezkách minimálně. Za zmínku stojí střet cyklisty s chodkyní na cyklostezce mezi Vsetínem a Ústím. Opilý čtyřiačtyřicetiletý muž při jízdě na kole ve večerních letních hodinách narazil do chodkyně, která na cyklostezce neměla co dělat. Třiadvacetiletá dívka utrpěla otřes mozku, se kterým byla převezena do nemocnice. Cyklista, který neměl své jízdní kolo osvětlené, nadýchal 0,75 promile. Přestupky obou účastníků řešil správní orgán. 
 
 
 
22. dubna 2011, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem