Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jablonečtí kriminalisté dopadli pachatele sériových krádeží

JABLONECKO – Vloupával se do domů a majitelům tvrdil, že měl hlad. 

Ke klidnějšímu spánku obyvatel opět přispěli jablonečtí kriminalisté, když se jim podařilo zadržet pachatele sériových krádeží, které páchal od počátku letošního roku až do současnosti. Pachatel se specializoval na uzavřené budovy, ať už domy či jejich sklepení, ze kterých následně odcizil, co mu přišlo pod ruku a bylo možné zpeněžit. Ve dvou případech se dokonce střetl i s majitelem objektu. Bohužel dobré srdce občanů, kterým převyprávěl legendu, jak hladový poustevník po noclehu a krmi toužil, změklo ještě více a muže nechali odejít. Až následně zjistili, že díky své dobrosrdečnosti byli okradeni o peněženky s hotovostí a doklady.

V mnoha případech se pachateli nepodařilo do objektů vniknout, ale svým jednáním způsobil škodu na majetku. Jednalo se především o poškození vstupních dveří, která v několika případech dosahovala částky v řádech desítek tisíc korun.

Ačkoliv se 53letému muži z Jablonecka dařilo po nějakou dobu před pomyslnými jazýčky vah spravedlnosti schovávat, nakonec se misky naklonily na stranu kriminalistů. Ti již vybaveni dostatečným množstvím důkazů, které proti pachateli jednoznačně vypovídaly v jeho neprospěch, jej posléze zadrželi. Následně mu vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání nejméně 9 skutků přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Současně podal podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl soudcem Okresního soudu akceptován. Obviněný si na konečné rozhodnutí počká za mřížemi. Vzhledem ke skutečnosti, že již byl v minulosti pravomocně odsouzen za trestnou činnost majetkového charakteru, hrozí mu trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby až na tři léta.

15.12.2021
nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem