Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Investice do akcií nevyšla

OLOMOUCKO - Zůstatek 740 korun na účtu vyděsil jeho majitele. 

O 240 tisíc korun přišel jednapadesátiletý muž z Olomoucka, který se rozhodl zhodnotit své úspory.

V pátek 24. února jej na internetu zaujala reklama investiční společnosti lákající na výhodné zhodnocení úspor. Oznamovatel na stránkách vyplnil své registrační údaje a za tři dny jej kontaktoval poradce dané společnosti. Ten muže instruoval, jak má postupovat při investování do akcií společnosti ČEZ. Zájemce si měl do svého notebooku a mobilního telefonu nainstalovat aplikaci pro vzdálený přístup Anydesk a přihlásit se do internetového bankovnictví, což učinil. Neznámému poradci tím umožnil přístup do svých zařízení. Jakmile se poškozený přihlásil do svého bankovnictví, vypnul se mu monitor. Po opětovném spuštění notebooku se přihlásil ke svému bankovnímu účtu a zjistil, že na účtu má zůstatek 740 korun. Neznámý pachatel mu mezitím bez jeho vědomí z účtu odčerpal 240 tisíc korun. 

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Pokud se rozhodnete zhodnotit své úspory, přistupujte k investicím s vysokou mírou obezřetnosti. Nedejte na lákavé reklamy o výhodném zúročení finančních prostředků. Nikdy neposkytujte vzdálený přístup do svého počítače, ani telefonu osobě, kterou neznáte. V žádném případě neznámému člověku nesdělujte své osobní údaje a informace k internetovému bankovnictví.

por. Mgr. Libor Hejtman
28. února 2023

vytisknout  e-mailem