Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Interní předpis upravující statistiky dopravních nehod

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací: 

1. jaký metodický pokyn používá metodické pracoviště Policie ČR pro statistiky týkající se obětí dopravních nehod, číslo tohoto pokynu a kdy byl tento pokyn změněn;

2. zveřejnění plného znění tohoto metodického pokynu.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. předmětnou žádost posoudila a sdělila žadateli následující informace:

1) Policie České republiky se v dané problematice řídí zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) a jeho prováděcím předpisem, tedy vyhláškou Ministerstva dopravy a spojů č. 32/2001 Sb., o evidenci dopravních nehod. V rámci interních předpisů policie pak existuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 156/2009, kterým se upravuje provozování informačního systému "Evidence dopravních nehod", jenž nebyl novelizován. V čl. 4 odst. 1 písm. c) tohoto závazného pokynu je pak upravena odpovědnost správce zmíněného informačního systému za poskytování statistických údajů, včetně předávání vybraných údajů (sestav) k umístění na veřejnou počítačovou síť – Internet (www.policie.cz). Dále Policie České republiky sděluje, že neexistuje žádný metodický pokyn, který by přímo upravoval vytváření či vedení statistik týkajících se obětí dopravních nehod.

2) Povinný subjekt žadateli zároveň zaslal výše zmíněný závazný pokyn policejního prezidenta č. 156/2009, kterým se upravuje provozování informačního systému "Evidence dopravních nehod".

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 7. 3. 2018

vytisknout  e-mailem