Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetový podvod

Strakonice – Přišla o 11 600 korun. 

Internetové podvody stále neubývají. Další přijali strakoničtí kriminalisté. Tentokrát o peníze přišla 39letá žena ze Strakonicka, která na internetových stránkách nabídla k prodeji chytré dětské hodinky. Na inzerát reagovala žena, která projevila o koupi hodinek zájem a ženě zaslala falešný odkaz na přepravní službu DPD. Důvěřivá žena postupovala podle pokynů podvodnice. Otevřela odkaz a vybrala banku, ve které má zřízený účet. Zadala své přihlašovací údaje. Přihlášení do jejího elektronického bankovnictví se jí už nepodařilo. Následně zjistila, že má aktivovaný smartklíč a z bankovního účtu odčerpané finance. 

Policie ČR opakovaně radí:

  • Při prodeji preferujte osobní předání, případně dobírku nebo bankovní převod. Nenechte se dotlačit do způsobů placení, které neznáte. Případně se předem informujte o neobvyklých praktikách.
  • Neposkytujte žádné údaje ze zadní strany platební karty, stačí uvést pouze číslo vašeho účtu a částku, kterou má kupující poslat.
  • Přijde-li vám nějaký odkaz s výzvou k platbě nebo zadání citlivých údajů, buďte obezřetní. Přestože se tváří jako oficiální stránky, obvykle se jedná o stránky falešné.
  • O případném podvodu informujte policii bez zbytečných odkladů. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková

27. ledna 2023

vytisknout  e-mailem