Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetový podvod

Českokrumlovsko – Zaplatil zálohu, však inzerovaný osobní automobil neobdržel. 

Prodávání a nakupování zboží prostřednictvím inzertních a aukčních webů se mezi internetovými uživateli těší velké oblibě. Při nákupu na internetu však nikdy není jistota, že obdržíte věc, kterou jste si vyhlédli. Proto je naprosto nezbytné zjistit si co nejvíce informací o prodejci a pokud to podmínky dovolují zaplatit až při převzetí zboží. Je lepší volit variantu přímého odběru v některých z prodejen internetového obchodu, kde si můžete zboží v klidu prohlédnout a převzít.

S internetovým podvodem se patrně setkal i dvaapadesátiletý cizinec trvale žijící v Ústí nad Labem, který policistům z kaplického obvodního oddělení oznámil, že si na jednom z internetových portálů nalezl inzerát, ve kterém byl nabízen za příznivou cenu osobní automobil značky Škoda Octavia III. Vzhledem k tomu, že měl o zmíněné vozidlo zájem, spojil se s prodejcem a dohodli se na podmínkách prodeje. Začátkem ledna letošního roku zaplatil převodem ze svého účtu zálohu, která měla sloužit jako záruka pro přepravní společnost, jež měla vozidlo přepravit z ciziny.  Poté již netrpělivě očekával doručení automobilu.  

Místo očekávaného vozidla však přišla zpráva od přepravní společnosti, že kamion s vozidlem Škoda Octavia zastavila hlídka Celní správy v Německu. Na základě této zprávy jej zástupci společnosti vyzvali k zaplacení zbytku částky, což v poškozeném vzbudilo podezření, že se jedná o podvod a tuto částku již nezaplatil. Oznamovatel vyčíslil svoji škodu na téměř 88 tisíc korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a po pachateli intenzivně pátrají.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

21. ledna 2022

vytisknout  e-mailem