Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Internet nabídl zajímavé zisky

KRAJ: Během měsíčního investování na internetu ztratil muž z Blanenska více než osm set tisíc korun. 

Seznámení prostřednictvím aplikace na mobilním telefonu dostalo pro sedmadvacetiletého muže z Blanenska po dvou dnech zajímavý náboj. Nová partnerka se v konverzaci zmínila o atraktivní investici do kryptoměn. Nabídla také pomoc a společně tedy zřídili vše potřebné, včetně založení účtů. Na nich pak muž obchodoval a mohl i sledovat, s jakou úspěšností zhodnocuje vložené peníze. Během měsíce odeslal na účty více než osm set tisíc korun. Až když se virtuální přítelkyně odmlčela a jeho obchodní účty byly nedostupné, pochopil, že naletěl podvodníkovi.

Skoro čtvrt miliónu korun ztratil devětatřicetiletý muž z Brněnska. Ten zatoužil po na internetu nabízeném osobním automobilu Ford. Ve výhradně elektronické komunikaci se s prodávajícím dohodli na podmínkách obchodu. Po sepsání smlouvy už nic nebránilo jeho realizaci a platbě. Kupující tedy nejdříve zaplatil dohodnutou prodejní cenu a následně i částku za tranzitní pojištění. Potom přestal prodávající komunikovat.

Kuchyňský dřez nabídl k prodeji v internetové aplikaci sedmatřicetiletý muž ze stejného regionu. V reakci na něj se začal velmi brzy odehrávat kriminalistům důvěrně známý scénář. Přihlásil se zájemce, který nabídl zajímavé podmínky a navrhl doručení zboží prostřednictvím kurýrní služby. Prodejce vyplnil požadované údaje včetně přístupových kódů k platební kartě a internetovému bankovnictví. Pak už jen čekal na kurýra. Když ten nedorazil a prodejce si zkontroloval účet, zjistil, že z něj zmizelo skoro čtyřicet tisíc korun.

Stejný scénář se odehrál na Kyjovsku. Rozdíl je pouze v tom, že šestačtyřicetiletá žena chtěla získat stokorunu za použité dětské boty. Symbolickou cenu nezískala, ale ztratila skoro deset tisíc korun.

por. Bohumil Malášek, 19. května 2023

vytisknout  e-mailem