Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Integrované bezpečnostní centrum

MSK - Zástupci médií si prohlédli novou budovu Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje 

  
 
     Dnes 5. října, skoro přesně 2 roky od předání stavby zhotoviteli stavby (7. 10. 2008),  proběhl „Den otevřených dveří pro média“ v nově vybudovaném Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje (IBC MSK). Zástupci médií měli možnost navštívit důležitá místa tohoto centra, které bude integrovat příjem všech tísňových volání z území Moravskoslezského kraje a vytvářet jedno operační středisko pro všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy Hasičského záchranného sboru MSK, Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby MSK.
 
„Jde o projekt, který významně zvýší kvalitu služeb integrovaného záchranného systému, přispěje k lepší koordinaci při řešení krizových situací a v konečném důsledku přispěje ke snížení škod na životech, zdraví a majetku občanů,“ řekl v úvodu hejtman kraje Jaroslav Palas a dodal: „Moravskoslezský kraj je prvním krajem, který tento projekt uvedl do života a mohu říci, že je průkopníkem v naší republice.“
 
30. června 2010 byl zahájen zkušební provoz, který by měl být ukončen  15. prosince 2010, kdy bude dílo předáno do stálého užívání.
 
"Jedná se o finančně největší projekt podpořený z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko a také ten z nejvýznamnějších, vlajkovou loď evropských dotací v regionu" poukázal David Sventek, ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.
 
Rozpočtové náklady celého projektu činí 680 mil. Kč. Majoritním zdrojem (92,5 % z celkových způsobilých nákladů projektu) je rozpočet Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko („evropské peníze“). Absolutně jde o částku necelých 630 mil. Kč. Na zbylém financování se podílejí Ministerstvo vnitra ČR (29,0 %), Moravskoslezský kraj (26,6 %) a statutární město Ostrava (44,4 %).
 
IBC umožní přijímat volání na všechny linky tísňového volání z území celého Moravskoslezského kraje (linky 112, 150, 155, 156 a 158), umožní vysílat síly a prostředky k zásahům a koordinovat činnost IZS na území celého Moravskoslezského kraje (5 500 km2 a 1 260 000 obyvatel) a dále IBC umožní vytvářet prostor pro práci orgánů krizového řízení Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostrava a také pro práci operačních středisek jednotlivých složek IZS s možností vzájemné vazby a koordinace. Mimo výše uvedené bude IBC poskytovat prostor také pro dislokaci pracovišť Územního střediska záchranné služby kraje a Městské policie Ostrava.
 
 
Jedná se o unikátní projekt spolupráce emergentních složek, který v tomto rozsahu v Evropě nemá obdoby a po svém uvedení do provozu se stane jedním z pilířů zefektivnění činnosti IZS ve směru k občanům MSK,“ upozornil Vladimír Vlček, ředitel  Územního střediska záchranné služby MSK
 
Již v roce 1990 se zde zrodil název Integrovaný záchranný systém – jednoduše „IZS“. V roce 1993 se IZS města Ostravy již stal nedílnou součástí jeho fungování a zároveň základem pro celostátní systém, jež byl legislativně zakotven v roce 2000. Tehdy vybudované Centrum tísňového volání Ostrava (CTV) je dodnes úspěšně fungující prostorově sdružené dispečerské pracoviště složek integrovaného záchranného systému. Toto centrum jako první ČR zahájilo systémový příjem tísňových SMS zpráv od tělesně postižených obyvatel města Ostravy a v současné době se připravuje rozšíření této služby na území dalších měst a obcí MSK.
 
V roce 2004 bylo mezi vedoucími představiteli Ministerstva vnitra ČR, GŘ HZS ČR, Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy rozhodnuto o přestavbě objektu bývalé METY v Ostravě na tzv. Integrované bezpečnostní centrum. Toto pracoviště je logickým pokračováním řešení pracoviště CTV Ostrava, které úspěšně pracuje od roku 1995.
 
IBC je pro nás obrovskou výzvou. Musíme si velmi dobře osvojit špičkové informační a komunikační technologie, které budeme mít k dispozici, abychom je dokázali využít pro další zlepšení služeb obyvatelům a návštěvníkům Moravskoslezského kraje při řešení mimořádných událostí a krizových situací na území MSK,“ komentoval Petr Berglowiec - ředitel odboru operačního řízení Hasičského záchranného sboru MSK.
 
Základním prvkem celého systému CTV je dispečerský sál. V současné době je tvořen jedenácti multifunkčními dispečerskými pracovišti, rozdělenými mezi čtyři základní složky IZS. Z každého pracoviště je možno vést případ od začátku až do konce. Dispečer má k tomu všechny potřebné komunikační prostředky – linkové, rádiové, fonické i datové. I když se stále používají národní čísla tísňového volání a také evropské číslo 112, systém je navržen takovým způsobem, že se chová homogenně a dispečeři CTV tak mohou v komplikované a náročné situaci koordinovat účinně svůj postup.
„Jde o unikátní projekt pro řešení mimořádných událostí, ale i běžného výkonu služby policie v našem kraji. Dojde ke zvýšení akceschopnosti a v neposlední řadě i k efektivnějšímu nasazení sil a prostředků. Těšíme se na práci s nejmodernější technikou a jsem přesvědčen, že naše spolupráce s ostatními složkami IZS se opět posune o úroveň výše,“  komentoval Tomáš Tuhý, ředitel Krajského ředitelství policie MSK
Jednotliví dispečeři mají rovněž okamžitý přehled o stavu a vybavení jednotlivých prostředků policie, záchranné zdravotnické služby, hasičů, o jejich dislokaci na území města a jejich posádkách. Součástí systému CTV je i pracoviště krizového štábu města Ostravy, vybavené potřebným technologickým a informačním zázemím pro práci krizových orgánů města.
 
Kromě krajského centra tísňového volání, zde naleznou místo také záchranáři zdravotnické záchranné služby, kteří se sem po dokončení přestěhují ze svého výjezdového střediska na Varenské ulici a strážníci Městské Policie Ostrava. Ti v nové budově naleznou místo pro své ředitelství a oddělení školení a výcviku, sídlící v dnes již nevyhovujících prostorách na Hlubinské ulici. Bude zde umístěna také nová služebna městské policie pro oblast centra města. Prostory IBC poskytnou také zázemí a pracoviště pro orgány krizového řízení Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostrava.
 
"Integrované bezpečnostní centrum umožní záchranné službě, podobně jako ostatním složkám IZS, zjednodušit organizaci práce a lépe koordinovat společné zásahy. Díky novým technologiím a centralizaci operačního řízení očekáváme také minimalizaci časových ztrát při příjmu a zpracování tísňové výzvy. Přinese rovněž efektivnější využití našich výjezdových skupin a jejich řízení, konstatoval Roman Gřegoř, ředitel Územního střediska záchranné služby MSK. 
 
Zdroj:
 Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí
 kancelář hejtmana
 Krajský úřad Moravskoslezského kraje

vytisknout  e-mailem