Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dílna byla na Moravě

Praha 10. prosince 2011 – Doklady sloužící pro nelegální migraci se vyráběly v ČR. Organizovanou skupinu rozbil mezinárodní vyšetřovací tým Čechů a Slováků. 

            V průběhu loňského roku vznikl na základě podnětu ÚOOZ, cestou dozorujícího státního zástupce, mezinárodní vyšetřovací tým s krycím názvem „GRAFIK“. Součástí tohoto týmu byli kromě detektivů ÚOOZ a kriminalistů jihomoravského krajského ředitelství – územního odboru SKPV Břeclav také kolegové z Národní jednotky boje proti nelegální migraci Ministerstva vnitra Slovenské republiky, Odbor operativní činnosti a vyšetřování – Západ v Bratislavě. Úkolem týmu bylo rozkrýt a zadokumentovat organizovanou skupinu osob, zabývající se paděláním dokladů a další trestnou činností na poli nelegální migrace, ke které získali detektivové ÚOOZ prvotní informace v rámci operativně pátrací činnosti na úseku potírání nelegální migrace, která je v gesci tohoto útvaru.
 
            Po téměř osmnáctiměsíční usilovné práci již měl tým specialistů k dispozici dostatek informací a důkazního materiálu k tomu, aby v době mezi 2. a 4. listopadem letošního roku přistoupil k rozsáhlé realizaci jak na území České republiky, tak na území Slovenské republiky. O akci slovenských kolegů již 8. 11. 2011 informovalo Prezidium Policejního sboru SR. V současné době již průběh vyšetřování nebrání tomu, abychom i my poskytli informace k té části případu, která byla na bedrech Českých policistů.
 
            Detektivové ÚOOZ v rámci tohoto případu dokumentovali na území ČR rozsáhlou padělatelskou dílnu. Ta se ukázala jako jedna z největších, které se území ČR objevily za posledních zhruba deset let. Specializovala se výhradně na velmi kvalitní padělky slovenských dokladů, a to jak občanských a řidičských průkazů, tak cestovních dokladů. Podle dosavadního odborného posouzení mají tyto padělky vysoký stupeň kvality a při běžné kontrole policie je jejich nepravost prakticky nezjistitelná. V poslední době navíc tato dílna neustále měnila místa působení v rámci Jihomoravského kraje. Pachatelé této trestné činnosti dojížděli do míst vzdálených i přes 100 km od místa trvalého bydliště, kde vyráběli padělky tak, aby v případě policejní akce u nich doma nebyl zajištěn žádný důkazní materiál, což podstatně znesnadňovalo práci detektivů i samotnou přípravu na realizaci.
 
            V ČR bylo při realizaci zadrženo celkem 8 osob. Následně byly čtyři osoby,z toho dva Češi a dva Slováci, jeden původem z Makedonie, ve věku od 30 do 60 let, detektivy obviněny z účasti na organizované zločinné skupině a padělání a pozměnění veřejné listiny ve prospěch organizované zločinecké skupiny, za což jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí v případě prokázání viny až desetileté tresty odnětí svobody. Tři ze čtyř obviněných jsou stíháni vazebně.
  
            Během realizace provedli policisté v ČR pět domovních prohlídek, během nichž zajistili desítky hotových dokladů a dalších množství dokladů v různém stádiu rozpracování. Kompletní sada padělaných dokladů z dílny, která byla zajištěna i s materiálem sloužícím k padělání, byla pro objednavatele u překupníků k mání za částku pohybující se mezi 3 až 4 tisíci Euro.
 
            Paralelně s těmito domovními prohlídkami probíhaly domovní prohlídky i na Slovensku, kde zadržené osoby byly z okruhu zájmových osob, které měly zajišťovat objednávky a následnou distribuci dokladů  běžencům, kteří poté mířili do nejrůznějších destinací „Schengenského“ prostoru.
 
            Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Břeclavě.

vytisknout  e-mailem