Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Za tři čtvrtletí zemřelo 543 osob

Představitelé ředitelství služby dopravní policie na páteční tiskové konferenci vyhodnotili dopravní nehodovost a činnost dopravní policie za období od ledna do října roku 2010. Na tiskové konferenci zazněla také varování před aktuálními riziky silničního provozu a specifiky následujících měsíců.  

Tiskové konference se zúčastnil ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil a pplk. Josef Tesařík z ředitelství služby dopravní policie.
 
O dopravní nehodovosti informoval ve své prezentaci pplk. Tesařík, který mimo jiné zmínil, že za 9 měsíců roku zemřelo na silnicích 543 osob, což je o 59 osob méně, než za stejné období loňského roku. Zranění utrpělo v souvislosti s nehodou 18 574 osob, to je pokles 2034 osob. Z podhledu posledních dvaceti let se z pohledu usmrcených jedná o nejnižší počet, přesto není důvod k optimismu. Počet usmrcených při dopravních nehodách je, i v porovnání s evropskými státy, stále příliš vysoký. Bližší podrobnosti k vyhodnocení dopravní nehodovosti najdete zde.
 
Na informace o nehodovosti navázal prezentací činnosti dopravní policie ředitel dopravní policie plk. Tržil. Čísla za dopravní policii doplnil v přehledu přestupků zjištěných na úseku dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu a v oblasti alkoholu v silničním provozu také údaji za pořádkovou a cizineckou policii. Řidičů pod vlivem alkoholu bylo přistiženo celkem 21 559, a to při dohledu i dopravních nehodách. V této souvislosti zmínil ředitel Tržil, že je patrný pozitivní dopad plošně prováděných dechových zkoušek v rámci základních kontrol v silničním provozu. Oproti loňskému roku zemřelo při dopravních nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu o 35 osob méně (66 osob). Bližší informace k vyhodnocení činnosti najdete zde.
 
Ředitel dopravní policie také varoval před riziky, které s sebou pravidelně přinášejí podzimní a zimní měsíce. Rizika vyplývají zejména z povětrnostních podmínek a souvisejícího stavu komunikací. Život účastníkům silničního provozu komplikují mlhy, námrazy a hustý déšť či sněžení. To má samozřejmě přímý dopad na dopravní nehodovost. Ředitel dopravní policie proto apeloval na zodpovědné chování a důsledné dodržování stanovených pravidel a zásad bezpečné jízdy. Hovořil mimo jiné o přiměřené rychlosti, dodržování bezpečné vzdálenosti, ale také o viditelnosti chodců. Připomněl, že se rozhodně vyplatí investice do reflexních prvků, které jsou na trhu běžně dostupné, a které mohou odvrátit ty nejtragičtější následky. S ohledem na specifika následujícího období se dopravní policisté zaměří mimo jiné na technický stav vozidel, bezpečnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu nebo čistotu a sjízdnost komunikací. Bližší informace najdete zde.   
 
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
15. 10. 2010

vytisknout  e-mailem