Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Schengenský informační systém slaví narozeniny

Společná evropská pátrací databáze a zásadní kompenzační prostředek ke zrušení kontrol na hranicích funguje v České republice již tři roky. 

Dnes 1. září 2010 uplynuly tři roky od připojení Policie České republiky k Schengenskému informačnímu systému. České republika splnila základní podmínku pro plné začlenění do schengenské spolupráce. Pro občany to znamená nejen zrušení hraničních kontrol, ale i větší bezpečnost díky mnohem efektivnější policejní spolupráci. Stejně jako v ostatních členských státech schengenského prostoru je Národní centrála SIRENE ústředním bodem pro výkonnou schengenskou spolupráci a především pro pátrání cestou Schengenského informačního systému (SIS). Plní ovšem také úkoly ústředního místa České republiky pro přeshraniční sledování, pronásledování, Evropský zatýkací rozkaz nebo výměnu policejních informací.
 
S odstupem tří let hodnotí tuto událost ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Jan Noga jako mimořádně pozitivní. „Z poslední doby ze známých kauz hrál SIS významnou roli v zadržení hledaného Romana Vaškůje nebo Tomáše Pitra.“ Z počátku letošního roku navíc zmiňuje případ dvojnásobného vraha Jana Heidingera a doplňuje zajímavá čísla: „od připojení naší republiky k SIS realizovali detektivové Národní centrály SIRENE přes 22 tisíc zásahů jak v České republice, tak v cizině.“ Na základě záznamu v SIS a spolupráci Národní centrály SIRENE s obdobnými útvary v ostatních státech bylo zadrženo téměř patnáct set hledaných osob. Nalezeno bylo přes tisíc pohřešovaných včetně více než 200 dětí. Podařilo se vypátrat více jak sedmnáct set ukradených vozidel. „Největší podíl činí odcizené a ztracené doklady, kterých jsme za celou dobu vypátrali více jak tři tisíce“ uvádí ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Jan Noga a dodává“ „před spuštěním SIS by uvedené výsledky v mezinárodní policejní spolupráci v takovém rozsahu nebyly možné.“ Za tři roky policisté prostřednictvím SIS a detektivů Národní centrály SIRENE si vyměnily se zahraničím více než 250 tisíc zpráv s důležitými informacemi. Michael Weiss z Národní centrály SIRENE Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování uvádí: “informace o hledaném člověku nebo ukradeném automobilu se dostane k policistům celého Schengenu během několika desítek vteřin“ a potvrzuje slova ředitele úřadu: „něco takového pro nás bylo dříve nemyslitelné.“ Od roku 2007 se objem záznamů v SIS zdvojnásobil na více než 33 milionů. Podle Michaela Weisse jich Česká republika do systému vložila přes 2 miliony. Stejně vzrostla, v některých případech až na trojnásobek, i úspěšnost pátrání v SIS. „V případě české Národní centrály SIRENE to znamená, že v nepřetržitém provozu naši detektivové řeší, kromě další agendy, průměrně více než 20 zásahů denně.“
 
Detektivové z Národní centrály SIRENE však neřeší jen zásahy v SIS. K výše uvedeným zásahům v SIS je třeba ročně připočítat i stovku zásahů na evropské zatýkací rozkazy ze států anebo ve státech nepřipojených k SIS (zejména ve Spojeném království). V desítkách se počítají průvozy zločinců, přeshraniční operace nebo výměny informací v schengenském prostoru a EU.

                                                                                                                                           

                                                                                                                                                              pplk. Mgr. Pavla Kopecká

vytisknout  e-mailem