Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podzimní rizika silničního provozu

Počasí již několik dní avizuje oficiální příchod podzimních měsíců. Účastníci silničního provozu se ráno na svých cestách setkávají s mlhami, námrazami a dalšími projevy typickými právě pro přicházející podzim. Řidiči, chodci i další účastníci provozu by se měli proto připravit na úskalí, která je mohou na cestách překvapit.  

V podzimích dnech musejí účastníci počítat s proměnlivostí povětrnostních podmínek, která může zejména za volantem nepříjemně zaskočit. Očekávat se dá námraza způsobená přízemními mrazíky, snížená viditelnost podmíněná kratšími dny, ale i častými mlhami. Řízení může komplikovat ale také přechod z mlhy do ostrého slunečního světla apod.
 
Řidiči by neměli v následujících měsících zapomenout na pravidelnou kontrolu osvětlení, včetně světel do mlhy, která jsou určena právě pro jízdu v mlze, hustém dešti či sněžení. V provozu je s ohledem na viditelnost, více než kdy jindy, nutné věnovat maximální pozornost dodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly a minimalizovat tak riziko zbytečných srážek. Zejména pro řidiče motorových vozidel, nastává období, kdy může na vozovce překvapit cyklista na neosvětleném jízdním kole nebo „neviditelný“ chodec.
 
Právě s ohledem na tragické následky, které jsou velmi často důsledkem srážky nemotorizovaného účastníka provozu s motorovým vozidlem, je velmi důležité, aby chodci i cyklisté nevyráželi do provozu bez dostatečného osvětlení. Pro cyklisty to znamená funkční předepsané osvětlení a uškodit nemůže ani světlé oblečení doplněné například reflexními prvky. Světlé oblečení a reflexní doplňky představují ochranu také pro chodce, kteří na sebe mohou navíc upozornit neoslňující svítilnou.
 
Přestože může podzim příjemně naladit slunnými dny babího léta, nenechme se zaskočit !
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
23. 9. 2010
 
 

vytisknout  e-mailem