Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při akci bylo zadrženo a obviněno sedm osob

Společná tisková zpráva ÚOKFK SKPV a Celní správy ČR  

      Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování společně s Celním ředitelstvím Ústí nad Labem a Celním ředitelství Praha provedl dnes ráno a v dopoledních hodinách sérii jedenácti domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Jejich cílem bylo zajištění důkazních materiálů a zajištění majetku organizované skupiny osob, která měla v uplynulých letech páchat závažnou hospodářskou trestnou činnost. Policisté a celníci se domnívají, že se tyto osoby měly dopustit trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 4 trestního zákona a porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou podle § 124 odst. 2 písm. b) trestního zákona. K zadržení osob byly využity i zásahové jednotky Policie ČR a celní správy, neboť v některých případech se jednalo o nebezpečné pachatele.

     Celá skupina byla zaměřena na organizované páchání úmyslné daňové trestné činnosti. Ta spočívala jednak v neoprávněném vykazování výstupu zboží z ČR do zemí mimo EU (Norsko a Ukrajina) s použitím padělaných dokladů a následným neoprávněným odpočtem DPH a jednak v organizování dovozu zboží (zejména textilních výrobků a obuvi) zejména z Číny a Vietnamu ve společném úmyslu zkrátit clo a další poplatky. Při celním řízení byly předkládány padělky faktur a jiných dokladů, na základě kterých bylo zboží propuštěno do volného oběhu s vyměřeným clem a DPH při dovozu v nesprávné výši. Obvinění jsou podezřelí z toho, že se tohoto jednání  dopouštěli soustavně, a to nejméně od  roku 2005 do současné doby, po vzájemné dohodě a v úzké spolupráci, neboť každý z obviněných má svou funkci v řetězci spolupracujících subjektů  a vykonává určitou předem dohodnutou  činnost.

     V rámci akce, na které se podílí více než stovka policistů a celníků, bylo dosud zadrženo 7 osob (6 občanů České republiky a jeden cizinec) a všem zadrženým bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání. Dosud zadokumentovaná výše škody, která měla být způsobena státu, dosahuje částky cca 50 milionů korun. Lze však předpokládat, že po vyhodnocení všech zajištěných důkazních materiálů bude vyčíslená škoda několikanásobně vyšší. Během domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo v dopoledních hodinách zajištěno velké množství důkazního materiálů (faktury, razítka, počítače, účetnictví). Policisté a celníci však zajistili také finanční prostředky a další majetek v hodnotě několika milionů korun. Kromě toho bylo také zajištěno pět kontejnerů se zbožím. Přesná hodnota zajištěného zboží bude vyčíslena později.  

     Ve všech sedmi případech bude pravděpodobně státní zástupce navrhovat vzetí zadržených osob do vazby. Pokud by bylo jednání obviněných u soudu prokázáno, hrozí jim trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.

 

kpt. Mgr. Roman Skřepek

vrchní komisař ÚOKFK SKPV 

por. Jiří Nejedlý

tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem

vytisknout  e-mailem