Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zn.: Musíme si pomáhat

Praha 30. prosince 2009 – Z několika trestných činů obvinili na začátku prosince detektivové ÚOOZ skupinu občanů vietnamské národnosti. V České republice měli organizovat nelegální migraci.  

     Pětici osob ve věku od 23 do 48 let nyní detektivové ÚOOZ stíhají podle konkrétního podílu na trestné činnosti pro trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Za dobu svého „podnikání“ mohli podle detektivů takto pomoci desítkám možná až stovkám svých krajanů.
     Činností tří žen a dvou mužů se detektivové zabývali řadu měsíců. Při dokumentování trestné činnosti přitom úzce spolupracovali jak s kolegy z cizinecké policie tak s německými policisty. První úkony trestního řízení provedli detektivové ÚOOZ dne 24. listopadu 2008 a 8. prosince 2009 byla celá pětice podezřelých na základě shromážděných poznatků a informací ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadržena a následně také obviněna. Vánoce tak již všichni obvinění trávili ve vazbě. Detektivové ÚOOZ na případu dále pracují. Z dosavadního šetření je zřejmé, že na této trestné činnosti se podíleli i osoby mimo naše území a nelze vyloučit ani podíl dalších osob přímo v České republice. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byly ve větším množství detektivy ÚOOZ zajištěny cestovní doklady a další listinné materiály včetně finanční hotovosti.
     Obvinění měli společně na území České republiky organizovat pro své krajany nedovolené překročení státní hranice z Vietnamu do ČR a dále do SRN. K tomuto účelu vyřizovali na základě plných mocí veškeré formality nutné k udělení dlouhodobých víz k pobytu nad 90 dnů, udělených za účelem podnikání, na podkladě kterých poté z Vietnamu do České republiky běženci „legálně“ přicestovali. Poté, co na našem území byly vyřízeny další potřebné formality, byli běženci následně převezeni na hranici s Německem, kterou po turistické stezce překročili. Takovéto vyřízení dlouhodobého pobytu na území ČR znamenalo pro žadatele pochopitelně nemalé finanční náklady a to ve výši zhruba kolem 10 tisíc dolarů na osobu.
     Další náklady, zhruba 2 tisíce Euro, čekaly běžence za vyřízení prodloužení doby pobytu. Podle obvinění toto zajišťovala skupina zadržených přesto, že byla obeznámena s tím, že osoby, kterým byla tato víza udělena, od počátku neplní účel jejich vydání, na území ČR nepodnikají, nezdržují se na uvedených adresách a bez řádné pracovní smlouvy a povolení mnohdy pracují v sousedním Německu.
     Podle trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. účinného od 1. ledna 2010 hrozí pětici obviněných v případě prokázání viny až osmiletý trest odnětí svobody. Vypadá to, že dalším krajanům tak nějaký čas rozhodně nepomohou. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství Praha.

vytisknout  e-mailem