Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality navrhl obžalovat desítku daňových podvodníků

Deset osob je podezřelých z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle ustanovení § 148 trestního zákona. 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zaslali v těchto dnech na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, pobočka Liberec, vyšetřovací spis spolu s návrhem na podání obžaloby desítky obviněných osob (devět mužů a jedna žena). V průběhu trestního řízení dospěli policisté k závěru, že těchto deset osob se mělo dopustit trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle ustanovení § 148 odst. 1, odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákona, dílem dokonaným a dílem nedokonaným ve stádiu pokusu.
 
            Skupina osob měla společným jednáním ve sledovaném období od března 2003 do října 2003 neoprávněně snížit daňovou povinnost k DPH i daň z příjmu právnických osob u obchodní společnosti se sídlem v Praze 8, neboť předstírala fiktivními fakturami obchodní transakce a zdanitelná plnění. Jednáním těchto osob měla být České republice, zastoupené příslušnými finančními úřady, způsobena škoda ve výši 49 milionů korun, přičemž o vznik další škody ve výši 11,5 milionů korun se tyto osoby pokusily.
 
V průběhu trestního řízení, které bylo vedeno tři roky, bylo provedeno velké množství úkonů, mezi jinými několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých byly zajištěny důkazy jak v listinné, tak i elektronické podobě. Dále bylo vypracováno několik znaleckých posudků z oboru kriminalistika, z oboru kybernetika a z oboru ekonomika. Celé trestní řízení probíhalo v úzké spolupráci s Finančním ředitelstvím v Ústí nad Labem a příslušnými finančními úřady. Osm obviněných osob již bylo v minulosti odsouzeno pro trestnou činnost, z toho dva muži za stejný trestný čin, ze kterého jsou obviněni i nyní.
 
V případě odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
 
           
kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem