Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Před otevřením hranic byli zadrženi dva zločinci

Dnes byly odstraněny pasové kontroly na hranicích Švýcarska v rámci jeho vstupu do Schengenského prostoru. 

 Tomuto kroku předcházelo v polovině srpna připojení Švýcarska do Schegenského informačního systému (SIS). Připojení do SIS, společné schengenské pátrací databáze, bylo jedním z hlavních motivů, které vedly Švýcarsko, aby se do schengenské spolupráce začlenilo.
„Přes krátkou dobu, která od připojení Švýcarska do SIS zaznamenala Národní centrála SIRENE 26 zásahů realizovaných švýcarskou policií na základě českých záznamů v SIS“ Michael Wiess z Národní centrály SIRENE.Především se jednalo o ukradené nebo ztracené doklady, jednu pohřešovanou osobu a několik zásahů souvisejících s vyšetřováním trestné činnosti. Za důležité považujeme zadržení dvou hledaných zločinců. V současné době probíhá extradiční řízení, ve kterém bude rozhodnuto o jejich vydání do České republiky. První případ byl zaznamenán po měsíci, co byla hledaná osoba vložena do SIS. Jedná se o pachatele závažné drogové trestné činnosti a v česká justice mu vyměřila trest odnětí svobody v trvání 11 let. V druhém případě se jedná o pachatele zpronevěry se škodou blížící se 30 milionům korun. V současné době mu zbývá vykonat 5 let odnětí svobody.
I my jsme zaznamenali zásah na základě záznamu Švýcarska. Při kontrole na dálnici D1 jsme vypátrali odcizené vozidlo. „Zásahy ve Švýcarsku nebo na základě švýcarských záznamů v ostatních členských státech se počítají na stovky“ uvádí Wiess a dodává: „přínos SIS pro bezpečnost Švýcarska i ostatních členských států se tak potvrzuje. Důkazem je Česká republika, kde počet zásahů v SIS překročil již sedmitisícovou hranici a více než 500 zadržených zločinců.“
                                                                                                                      
pplk. Mgr. Pavla Kopecká

vytisknout  e-mailem