Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podváděli při dovozu vozidel

Policisté ÚOKFK SKPV navrhli obžalovat několik obviněných  

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Městskému státnímu zastupitelství v Praze obžalovat celkem pětici  osob (4 muže a 1 ženu ve věku od 31 do 42 let) obviněných z trestného činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ust. §148 odst. 1,3 písm. a), odst. 4 trestního zákona dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu. Čtyři muži a jedna žena měli ve větším rozsahu zkrátit daň a způsobit tak škodu velkého rozsahu.
 
            Obvinění měli v letech 1999-2001 dovážet do České republiky motorová vozidla, jejichž dovoz podléhal podle tehdy platných právních předpisů zdanění (DPH) a clu. V průběhu téměř tří let se jednalo o čtyři stovky vozidel, kdy obvinění dováželi z Belgie nejčastěji vozy značky Peugeot, Renault, Citroen, Škoda, BMW, ale i další. Při celním řízení pak předkládali falzifikáty pořizovacích dokladů, čímž se snažili snížit vyměřovací základ pro daň a ušetřit tak na povinných odvodech. Po důsledném zadokumentování byla vyčíslena škoda ve výši 43,5 milionů korun.
 
            Že se jednalo o velice zdlouhavé a náročné vyšetřování dokladuje i skutečnost, že spisový materiál zahrnuje více než 7 tisíc stran obsažených ve 27 svazcích. Jen samotný návrh na podání obžaloby obsahuje 194 stran textu. Na objasnění celého případu měla významný podíl i právní pomoc poskytovaná policejními orgány Belgického království.
 
            Pachatelé jsou stíháni na svobodě. V případě uznání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
 
 
kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem