Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den dopravní výchovy v Muzeu Policie ČR

V pondělí 22. září byl úspěšně zakončen Evropský týden mobility a Evropský den bez aut pro rok 2008 dopravně preventivní akcí Den dopravní výchovy v Muzeu Policie ČR v Praze. 

     Evropský týden mobility jako osvětová a propagační akce v evropských městech podporuje přijatelnější způsoby dopravy, snižuje počty a následky dopravních nehod a přispívá k dopravní výchově. Den 22. září 2008 byl navíc vyhlášen jako Evropský den bez aut (EDBA).
     Ve vyspělých státech tvoří dopravní nehody v průměru 41 % všech usmrcení dětí do 14 let v důsledku úrazu. Většina nejzávažnějších úrazů dětí je způsobena v dopravě.
     V České republice jsou dětské úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých a třetí nejčastější příčinou úmrtí v celé populaci. Nemalou část úrazů tvoří skupina zranitelných účastníků silničního provozu – chodců a cyklistů. V důsledku aktivit realizovaných v oblasti prevence dětských úrazů v České republice došlo v posledních letech k mírnému zlepšení v úmrtnosti dětí v důsledku úrazů.
 
Evropský týden mobility a EDBA v resortu vnitra
Dne dopravní výchovy se celkově zúčastnilo 835 dětí. Všechny děti si prošly připraveným „kolečkem“ různých preventivních aktivit. Jednalo se zejména o:
  • Jízdu zručnosti na kole či koloběžce.
  • Jízdu na dopravním hřišti pod vedením policistů ze služby dopravní policie.
  • Dopravní testy a znalost dopravních značek.
  • Rady, jak se správně chovat jako účastník silničního provozu na pozemních komunikacích se zaměřením na roli chodce a cyklisty.
  • Používání a nutnost nošení ochranných přileb při jízdě na kole. Povinné prvky na jízdním kole. Zabezpečovací prvky pro ochranu jízdního kola před odcizením. Zásady a význam používání retroreflexních prvků na oblečení a doplňkových prvků u chodců a cyklistů.
  • Ukázky první pomoci (umělé dýchání, ošetření drobného zranění, zásady první pomoci, apod.).
     Mimo problematiku dopravní výchovy byly děti seznámeny policisty z preventivně informačních skupin Policie ČR se zásadami správného a odpovědného chování (právní vědomí, na co si dávat pozor, krizová čísla).
V průběhu dne se uskutečnila celkem tři divadelní představení dopravní pohádky „Kolo tety Berty“ s účastí 350 dětí.
Děti za prokázané znalosti byly odměněny omalovánkami, reflexními samolepkami či reflexními přívěsky. Navíc si děti mohly odnést i dětský řidičský průkaz.
     Centrum dopravní prevence Ministerstva vnitra a Policie ČR při Muzeu Policie ČR v Praze ve spolupráci s odborem prevence kriminality MV, preventivně informačním odborem Policejního prezidia ČR a s policisty ze Správy hl. m. Prahy připravilo pěknou akci pro naše nejmenší.
Všechny preventivní aktivity přispěly nejen ke zdárnému průběhu Evropského týdne mobility 2008, ale i ke zlepšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, což je jedním z úkolů Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR.
 
 
Informují: Hana Dlabalová z Centra dopravní prevence při Muzeu Policie ČR, tel.: 974824862, E-mail: muzeum@mvcr.cz a JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV‚ ČR, tel.: 974 833 217, E-mail: sekropk@mvcr.cz
Odkazy do noveho okna

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

Dopravní výchova

Dopravní výchova 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem