Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Každoročně se akáti účastní 200 bezpečnostních opatření

Zástupci antikonfliktních týmů policie vycestovali do Norska v rámci projektu PDP 4. 

Krajští koordinátoři antikonfliktních týmů (dále jen „AKT“) vyrazili ve dnech 25. – 27. září 2023 do norského Osla, aby tak uzavřeli část projektu PDP 4 „Spolupráce Policie ČR s mezinárodními subjekty a orgány územní samosprávy, který je financován z Fondů EHP a Norska, Program vnitřní věci.

Všech 14 krajských koordinátorů antikonfliktních týmů policie vyrazilo v čele s ředitelem ředitelství služby pořádkové policie (dále jen „ŘSPP PP ČR“) plk. Mgr. Petrem Koutným do norského Osla, aby zde měli možnost zhlédnout koncept dobré praxe profesionálního norského AKT, tzv. Dialogue Police.

„Tato naše zahraniční cesta byla vyústěním celého projektu PDP 4, kdy prvním krokem byl nákup výstrojních součástek pro všech 230 členů AKT v roce 2021 a druhým krokem bylo uspořádání celorepublikového cvičení AKT a pořádkových jednotek v Jaroměři v roce 2022, které se konalo za běžného chodu města,“ uvedl ředitel ŘSPP PP ČR plk. Koutný.

Dialogue Police (AKT) v Norsku disponuje pouze 10 členy, avšak profesionálního týmu a je nasazen ročně na cca 200 bezpečnostních opatření, kdy se drtivá většina všech demonstrací odehrává právě v Oslu. „Oproti tomu český AKT je sice dobrovolný (policisté tuto činnost vykonávají nad rámec svých služebních povinností na kmenovém útvaru), disponuje celkem 230 členy a je ročně až na 400 bezpečnostních opatření,“ uvedl pplk. Koryčanský, koordinátor AKT Policie ČR.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
pplk. Martin Koryčanský
ŘSPP PP ČR
28. září 2023

vytisknout  e-mailem