Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Informační besedy

Reakce na nastalou bezpečnostní situaci  

V průběhu dnešního a včerejšího dne, tedy 8. a 7. 10. 2010 uskutečnila Preventivně informační skupina Hradec Králové zhruba 15 minutové besedy s žáky 31 tříd základních škol na Moravském Předměstí. Setkání proběhla se všemi žáky I. stupně základních škol Štefánikova a Milady Horákové, kterých bylo celkem 720. Obsah přednášek reagoval na nastalou bezpečnostní situaci.
Jedná se o konání dosud neznámého pachatele, který oslovuje děti, kterým se představuje jako policista a pod různými záminkami od žáků požaduje peníze nebo mobilní telefon. Více viz článek „Varujeme žáky a rodiče“.
Žáci se během přednášky dozvěděli, jak vypadá současná policejní uniforma pořádkového policisty, kterou si měli i možnost prohlédnout. Byly popsány její součástí, s tím, že policista nosí vždy uniformu kompletní, nikoliv pouze její součástku.
Dále dětem bylo sděleno, že je velmi nepravděpodobné, že by je oslovoval policista v civilním oblečení a to sám bez přítomnosti rodičů nebo pedagogického pracovníka. Kdyby náhodou děti při nějaké příležitosti přišly do styku s Policií České republiky, jednalo by se o uniformovanou složku nebo případně o kriminalistu, však za přítomnosti rodičů, či ve školském zařízení. Kriminalista by se samozřejmě prokázal služebním průkazem s odznakem Služby kriminální policie a vyšetřování.
Žákům policista důkladně popsal postup jak se zachovat při oslovení cizím člověkem za podivných okolností, či slibů i s názornou modelovou situací. Při tomto platí základní zásady. Ukončit případnou komunikaci, ihned opustit jeho společnost a pospíšit si k nejbližší skupině lidí a nebát se hlasitě upozornit na nechtěnou přítomnost, či pozornost dané osoby.
Žáci byli informováni o tom, že každý člověk je odpovědný za své chování, však pokutu lze osobě udělit až od 15 roku věku. Navíc je zcela vyloučené, že by jim uděloval pokutu nějaký policista na ulici a v civilu.
Na závěr zazněly informace o telefonních číslech složek integrovaného záchranného systému. Posluchači byli poučeni jak linky využívat, co v telefonátu uvést a hlavně se nebát zavolat, když budou svědkem krizové situace, či například spatří podezřelou osobu, o které jistě vědí, že ji policie shání.


Čtěte také: Varujeme žáky a rodiče


nprap. Jan Čížkovský
8. října 2010

 

vytisknout  e-mailem