Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace z tiskové konference

V dopoledních hodinách se dnes uskutečnila další z řady společných tiskových konferencí Policejního prezidia ČR a Ministerstva dopravy ČR. Kromě aktuálních informací k dopravní nehodovosti byl na setkání s médii představen mediální projekt Autoškola národa. Mluvilo se ale také o problematice alkoholu v silničním provozu.  

Tiskové konference se mimo jiné zúčastnili ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil, lektor bezpečné jízdy mosteckého polygonu pan Jiří Patera nebo autor projektu „Autoškola národa“ pan Pavel Buršík.
 
Ředitel dopravní policie v úvodu tiskové konference shrnul informace k dopravní nehodovosti za 30. týden. Podle jeho slov šetřila policie v předchozím týdnu podle předběžných údajů 1298 dopravních nehod, při kterých zemřelo 15 osob a dalších 459 osob bylo zraněno. Počet usmrcených představuje 8. nejvyšší týdenní hodnotu tohoto roku. Nejvíce osob zahynulo při pátečních a nedělních nehodách. Ve čtvrtek a v sobotu nezemřel při nehodách nikdo. Z celkového počtu šetřených nehod bylo 87 zaviněno pod vlivem alkoholu.   
 
Po krátkém shrnutí statistických údajů předal ředitel dopravní policie Pavlu Buršíkovi záštitu, kterou policejní prezident genmjr. Oldřich Martinů převzal nad mediálním projektem „Autoškola národa“. Na to autor "Autoškoly národa" navázal informacemi o projektu, který má atraktivní a interaktivní formou umožnit šesti milionům řidičů zjistit, jak zvládají dopravní situace. Testování proběhne 28. srpna prostřednictvím sms zpráv v rámci přímého přenosu České televize. Díky 3D animacím, které budou navozovat různé situace z běžného silničního provozu, si budou řidiči moci ověřit své schopnosti. Vysílání bude doplněno pěti praktickými testy, které byly pod vedením instruktora bezpečné jízdy Jiřího Patery natočeny na Polygonu Most. Projekt podpoří řada známých osobností. Kromě policejního prezidenta převzal nad projektem záštitu také ministr dopravy. Více informací najdete na www.autoskolanaroda.cz.
 
Všichni zúčastnění se shodli na tom, že obdobné projekty mohou přimět řidiče k zamyšlení nad vlastním chováním a přispět tak ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.
 
V průběhu tiskové konference upozornil plk. Tržil přítomné zástupce médií na nepřesnou interpretaci informací týkajících se posudku, který byl vydán ministerstvem zdravotnictví k otázce prokazování nízkých hodnot alkoholu naměřených v dechu řidičů. Vysvětlil, že přes informace vydané k problematice ze strany médií v průběhu víkendu, nepředstavuje posudek v žádném případě prolomení „nulové tolerance“ alkoholu při řízení vozidel a neznamená benevolentní přístup policie k alkoholu za volantem. Posudek se týká neprůkaznosti hodnot naměřených do 0,24 promile a bude podkladem pro společné jednání ministerstva dopravy, ministerstva vnitra a policie. Výsledkem jednání by mělo být nastavení způsobu projednávání případů, kdy je řidiči dechovou zkouškou naměřena hodnota do 0, 24 promile alkoholu a neexistuje žádný jiný důkaz požití alkoholu ze strany řidiče.
 
kpt. Veronika Hodačová
2. 8. 2010

vytisknout  e-mailem