Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, z Bruntálska a z Novojičínska - 31. října 2023

Zprávy z ÚO Opava (2x), z ÚO Bruntál (1x) a z ÚO Nový Jičín (1x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

Policejní informace ze dne 31. října 2023

OPAVSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s cyklistkou v Opavě-Kateřinkách

Dvacet minut před šestnáctou hodinou odpolední 30. října 2023 řídil po ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách místní 52letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Tesla po vedlejší silnici ve směru od obce Pusté Jakartice na centrum statutárního města Opavy, kdy při najíždění do pravého jízdního pruhu se rozhlížel doleva k ulici Hlučínské a při tomto levou přední části svého automobilu narazil do zadní části zde jedoucího dámského jízdního kola, které řídila 61letá žena z Opavy, jenž jela bez ochranné cyklistické přilby po hlavní silnici ve směru od ulice Hlučínské k centru města a přejížděla z levého jízdního pruhu do pravého. Po nárazu cyklistka upadla na vozovku a bezprostředně po této kolizní situaci v dopravě jí byla poskytnuta první pomoc ze strany právě zde projíždějící policejní autohlídky z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, a to až do příjezdu přivolané osádky sanitního vozidla s lékařem a do jejího převozu k dalšímu lékařskému vyšetření, k ošetření a k hospitalizaci ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou výše uvedených osob negativně a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod opavského Dopravního inspektorátu.

V této souvislosti policejní inspektor nprap. Bc. Michal Škarda žádá případné přímé svědky dané kolizní situace v dopravě o jakékoli informace, které by upřesnily nehodový děj a rovněž jsou velmi vítány i případně pořízené videozáznamy z palubních kamer projíždějících motorových vozidel. O těchto skutečnostech lze telefonicky vyrozumět opavské dopravní policisty na telefonním čísle 974 737 259 nebo kdykoli na mobilním čísle 735 788 950, za což děkují.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilého řidiče automobilu v Kravařích

Třicet minut po osmé hodině ranní 30. října 2023 službu konající policejní autohlídka z kravařského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Bolatické v Kravařích, přičemž stavěla zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Superb, a to 47letého muže z Opavska. Při této silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno a prokázáno, že tento muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený 47letý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Kravařích a ze strany opavských kriminalistů pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu na Bruntálsku

Dvacet minut před jednou hodinou ranní 30. října 2023 řídil 55letý muž z Olomoucka osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Karoq po silnici vedoucí od obce Bílčice v okrese Bruntál k hranici s opavským okresem ve směru na obec Jakartovice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal smyk, vyjel za pravý okraj vozovky a zde přední části vozu narazil do kovového svodidla. Poté automobil toto svodidlo přeletěl a převrátil se na střechu. Při této dopravní nehodě utrpěl výše uvedený muž zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika desítkách tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno a prokázáno, že 55letý řidič řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 1,6 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany přivolaných policistů se při lékařském vyšetření a ošetření podrobil odběru biologického materiálu (krve), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření a celá záležitost je nadále v prověřování nejen ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále ale rovněž i ze strany bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

NOVOJIČÍNSKO:

Kolizní dopravní situace v Příboře zavinil 88letý řidič osobního automobilu

Patnáct minut po deváté hodině dopolední 30. října 2023 řídil 88letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai i20 po ulici Jičínské v Příboře, kdy vyjížděl z parkoviště od jednoho ze zdejších supermarketů k obci Sedlnice. Při vjetí na nedaleký kruhový objezd špatně odbočil, a to ve směru na dálnici D48, přičemž se následně otočil a při opětovném najíždění na kruhový objezd narazil levým bokem svého vozu do pravého boku zastaveného osobního motorového vozidla tovární značky Mazda 6, které řídil 29letý muž z Ostravy. Aniž by prvně jmenovaný muž zastavil, tak pokračoval v jízdě po kruhovém objezdu, ze kterého odbočil na silnici směrem na obec Sedlnice, kdy při jízdě po přímém úseku však náhle vjel do levé poloviny vozovky a zde bočně narazil do protijedoucího nákladního motorového vozidla tovární značky Fiat Ducato, jenž řídil 81letý muž z Novojičínska. Po střetu sjela dodávka Fiat částečně do levého silničního příkopu, kde se převrátila na střechu, vůz Hyundai skončil odhozen v pravém silničním příkopu. Při této dopravní nehodě utrpěli oba řidiči seniorského věku zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření v nemocničním zařízení. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 201 tisíc korun. Orientační dechové zkoušky vyzněly u 29letého a 81letého řidiče negativně, u prvně jmenovaného 88letého muže byl při lékařském vyšetření a ošetření nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných, návykových, psychotropních látek či jedů. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 31. října 2023

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil: +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem