Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska, Novojičínska a Frýdeckomístecka - 9. září 2020

Zprávy z ÚO Opava (2), z ÚO Bruntál (1), z ÚO Nový Jičín (1) a z ÚO Frýdek-Místek (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s autobusem v Dolních Životicích

Pětadvacet minut po sedmé hodině ranní 8. září 2020 řídila 24letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia combi po ulici Hlavní v obci Dolní Životice, přičemž podle jejich slov byla bezprostředně oslněna sluncem a přehlédla ve zdejší řádně označené zastávce stojící autobus tovární značky Sor, který řídila 54letá žena z Opavy a do kterého tak zezadu narazila. V té době právě probíhal nástup cestujících, přičemž nebyla žádná z přítomných přibližně čtyřiceti pěti osob v autobuse, při nastupování do prostředku hromadné přepravy osob nebo před autobusem či na zastávce zraněna. Blíže nespecifikované zranění těžšího charakteru však utrpěla 24letá řidička automobilu, která byla převezena sanitním vozidlem k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidiček negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Při prováděném prošetřování a prověřování celé záležitosti bylo prokázáno, že v době jízdy nebyla řidička škodovky připoutána bezpečnostním pásem. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě z 5. září 2020

Policejní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Ondřej Novotný nadále intenzivně prověřuje případ dopravní nehody, ke které došlo okolo šesté hodiny ranní 5. září 2020 mezi obcemi Opava, část Komárov a Raduň. V té chvíli jel 22letý muž z Opavska na jízdním kole ve směru od obce Raduň na Komárov, přičemž při průjezdu táhlou pravotočivou zatáčkou údajně proti němu vyjelo v protisměru doposud nezjištěné vozidlo s neznámým řidičem, vjelo do jeho jízdní dráhy a došlo ke střetu automobilu s jízdním kolem. Vlivem toho měl cyklista upadnout do silničního příkopu a způsobit si zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Po této kolizní situaci v dopravě měl neznámý muž s neznámým vozem odejet neznámo kam. Orientační dechová zkouška u cyklisty následně prokázala pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2 promile alkoholu v dechu. Pro řádné zadokumentování celého spisového materiálu je velmi nutné svědectví, zda opravdu k předmětnému střetu mezi cyklistou a automobilem došlo, dále je zapotřebí svědectví k průběhu jízdy cyklisty a další okolnosti, které by vedly k objasnění případu. Tyto skutečnosti lze telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 575 nebo 974 737 251 případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, za což policisté děkují.

BRUNTÁLSKO:

Vloupání do pekařské prodejny ve Vrbně pod Pradědem

V blíže neustanovené době mezi patnáctou hodinou odpolední 7. září a čtvrtou hodinou ranní 8. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Bezručové ve Vrbně pod Pradědem přečin krádeže tím, že se přes okno vloupal do zdejší prodejny pekařství, odkud odcizil finanční prostředky v bankovkách a v mincích, čímž poškozené právnické společnosti z Bruntálska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála jednoho a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na vrbenské policejní číslo 974 731 761.

NOVOJIČÍNSKO:

Krádež příruční tašky z nákladního automobilu v Odrách

Okolo dvanácté hodiny polední 8. září 2020 doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Potoční v Odrách přečin krádeže tím, že využil chvilkové nepozornosti poškozeného 33letého muže z Ostravy, který ponechal pootevřené okénko uzamčených dveří zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Man a ze sedadla spolujezdce odcizil volně odloženou příruční tašku zvanou ledvinka s finančními prostředky na hotovosti. Poškozenému oznamovateli a poškozené právnické osobě z Ostravy tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 18 tisíc korun. Tento případ majetkové trestné činnosti nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Odrách a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené ledvinky s financemi, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na oderské policejní číslo 974 735 741.

FRÝDECKOMÍSTECKO:

Vloupání do rekreační chalupy v obci Paseky

V blíže neustanovené době mezi 26. srpnem a 6. zářím letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru Frýdlantu nad Ostravicí, v části Paseky přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna vloupal do rekreační chalupy 68leté ženy a následně odcizil nástěnné vyřezávané starožitné hodiny hnědé barvy o velikosti 60 x 30 cm a erb z litiny s pozlacením tohoto materiálu, čímž vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 25 a půl tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frýdlantu nad Ostravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frýdlantské policejní číslo 974 732 731.

Odcizení čtyřkolky z rekreačního areálu v obci Dolní Lomná

Doposud neznámý pachatel v přesně nezjištěné době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 5. září a patnáctou hodinou odpolední 6. září tohoto roku spáchal v rekreačním areálu Armáda v obci Dolní Lomná přečin krádeže tím, že z volně přístupného zdejšího přístřešku odcizil zde zaparkované pracovní čtyřkolové vozidlo tovární značky Linhai T-BOSS 550 modré barvy s univerzálním adaptérem značky Shark, čímž poškozené právnické společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 162 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru intenzivně prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení Policie České republiky v Jablunkově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného vozidla, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na jablunkovské policejní číslo 974 732 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Silniční kontrola prokázala řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Půl hodiny před půlnocí 8. září 2020 službu konající policejní hlídka z třineckého Obvodního oddělení stavěla v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Husové v Třinci řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat, a to 27letého místního muže. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se řidič však bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že nepředložil svůj řidičský průkaz, byly provedeny lustrace v dostupných evidencích, přičemž bylo také prokázáno, že shora uvedený 27letý muž má v současné chvíli uložen správní trest Magistrátu města Třinec spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do února roku 2021. Zda se výše jmenovaný řidič dopustil i jiné trestné činnost (například ohrožení pod vlivem návykové látky) nebo přestupkového jednání a chování, je předmětem dalšího prošetřování a prověřování ze strany třineckých policistů a frýdeckomísteckých kriminalistů.

Opava 9. září 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem