Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska, Novojičínska a Frýdeckomístecka - 8. září 2020

Zprávy z ÚO Opava (4), z ÚO Bruntál (1), z ÚO Nový Jičín (3) a z ÚO Frýdek-Místek (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Pachatel krádeže oblečení v opavské prodejně byl zadržen na místě činu

V uplynulých dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 29letému místnímu muži, neboť tento okolo čtrnácté hodiny odpolední 6. září 2020 v prodejně s oblečením v Obchodním centru na ulici U Fortny v Opavě odcizil volně vystavené maskáčové kalhoty v hodnotě 699 korun. Toto zboží si uschoval do svého batohu a po průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl zadržen všímavými pracovníky prodejny a ochranné služby prodejního domu. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, se zkušební dobou do ledna roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Kontrolovaný řidič osobního automobilu měl vyslovený zákaz řízení

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 29letému muži z Hlučína, neboť tento přibližně třicet minut po druhé hodině ranní 4. září tohoto roku řídil po ulici Opavské v obci Velké Hoštice osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, ačkoli má v současné chvíli rozhodnutím Magistrátu města Ostravy a Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do června roku 2025. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany kravařských policistů, kdy provedeným testem na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle bylo také zjištěno, že 29letý muž je pozitivní na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se však odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a na místě mu bylo opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Zda se svým jednáním a chováním dopustil i přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Silniční kontrola zjistila silně podnapilého řidiče osobního automobilu na Vítkovsku

Chvíli před jedenáctou hodinou dopolední 6. září 2020 službu konající policejní hlídka z vítkovského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na silnici mezi Vítkovem a obcí Čermná ve Slezsku, kdy stavěla a kontrolovala řidiče projíždějícího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 63letého muže z Ostravy. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo následně zjištěno, že tento řidič je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,4 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Fyzické napadení dvou mužů před Obchodním domem v centru města Opavy

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví a přečinu ublížení na zdraví, ze kterých je důvodně podezřelý 35letý muž slovenské národnosti tím, že pár minut po poledni 7. září letošního roku před vchodem do Obchodního centra na ulici U Fortny v Opavě, a to ze strany od ulice Nákladní, po předchozí vzájemné slovní rozepři fyzicky napadl 47letého muže rovněž původem ze Slovenska. Několika údery pěstí do obličeje a hlavy mu tak způsobil zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v opavské Slezské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Vzhledem k tomu, že shora uvedený 35letý muž byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnotu bezmála 3,5 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Patnáct minut po osmnácté hodině podvečerní 5. září 2020 řídil 19letý muž z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Mondeo po silnici mezi obcí Úvalno a Krnov, přičemž při průjezdu prudké pravotočivé zatáčky dostal vlivem rychlé jízdy sérii smyků, nezvládl řízení a spodní části automobilu najel na kovové svodidlo za pravým okrajem komunikace. Následně vyletěl vůz do vzduchu, přetočil se přes střechu a na střeše zůstal ležet v pravé jízdní polovině vozovky. Při této dopravní nehodě utrpěl mladý muž blíže neupřesněné zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u výše uvedeného řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35 tisíc korun.

Půl hodiny po poledni 6. září 2020 řídil 38letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A4 Avant mezi obcemi Karlova Studánka a Malá Morávka, přičemž při projíždění pravotočivé zatáčky dostal na mokré komunikaci smyk, vjel do levé poloviny silnice a čelně se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Škoda Yeti, které řídil 51letý muž z Kolína. Po střetu zůstal vůz Audi stát na vozovce, škodovka byla nárazem odhozena na přilehlé dopravní značení. Při této kolizní situaci v dopravě došlo k lehkým zraněním řidičů a také ke zranění lehčího charakteru u spolujedoucí 44leté ženy z Čech, což si vyžádalo jejich lékařské vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechové zkoušky vyzněly u řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun.

Oba případy jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu na Novojičínsku

Několik minut před jednadvacátou hodinou večerní 5. září 2020 řídil 63letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia po silnici ve směru jízdy od Šenova u Nového Jičína k obci Bernartice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel vpravo mimo vozovku, sjel do přilehlého pole a automobil převrátil na levý bok. Při tomto bylo řidiči způsobeno zranění lehčího charakteru bez nutností lékařského vyšetření a ošetření. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Odborným měřením dechovými zkouškami novojičínští dopravní policisté zjistili, že výše uvedený muž řídil automobil pod vlivem alkoholických nápojů, poněvadž mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,4 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že v současné chvíli má 63letý muž vysloven status „neřidiče, poněvadž mu byl rozhodnutím Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do října roku 2020. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Fyzické napadení dvou žen v novojičínském nočním baru

V těchto dnech policisté z novojičínského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení směřující k řádnému prověření a k objasnění skutečností nasvědčujících tomu, že mohl být ze strany dvou místních žen ve věku 22 a 28 let spáchán přečin ublížení na zdraví a přečin výtržnictví. Skutek se měl stát půl hodiny po třetí hodině ranní 6. září 2020 v jednom z nočních barů na ulici K Nemocnici v Novém Jičíně, a to po předchozí vzájemné slovní rozepři na tanečním parketu, přičemž mladší ze shora uvedených žen hodila po starší ženě sklenici (pravděpodobně tzv. whiskovku), která zasáhla do hlavy 18letou místní ženu. Ta utrpěla zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření v novojičínské nemocnici. Následně se obě výše jmenované ženy napadly i fyzicky, kdy se na místě veřejnosti přístupném a za účasti několika osob tahaly za vlasy, válely se po tanečním parketu, mladší žena po úchopu hlavy starší ženy s touto udeřila o hranu jednoho ze stolů. I tato skutečnost si následně vyžádala lékařské vyšetření a ošetření v Nemocnici Agel Nový Jičín. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Objasnění majetkové trestné činnosti 31letého muže z Ostravy

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Studénce ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 31letému muži z Ostravy, neboť tento minimálně od začátku září letošního roku na různých místech v okrese Nový Jičín zcizoval jízdní kola.

Jak bylo dosavadním prověřováním ze strany studéneckých policistů zjištěno, tak shora uvedený muž několik minut po jednadvacáté hodině večerní 3. září 2020 odcizil od budovy restaurace na ulici Náměstí Republiky ve Studénce, v části Butovice lankovým zámkem uzamčené jízdní kolo v hodnotě 4 a půl tisíce korun.

Dále se v noční době z 3. na 4. září 2020 vloupal do sklepní místnosti v jednom z panelových domů na ulici Poštovní ve Studénce, odkud odcizil pánské jízdní kolo v hodnotě 3 a půl tisíce korun. Toto jízdní kolo následně pohodil na ulici Antonína Dvořáka ve Studénce, kde bylo nalezeno službu konající hlídkou zdejších strážníků Městské policie.

V dopoledních hodinách 4. září 2020 odcizil ze stojanu na jízdní kola před budovou Základní školy v obci Bartošovice zde odstavené a neuzamčené dámské trekingové jízdní kolo v hodnotě 7 tisíc korun.

Jak bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, tak se u 31letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Ostravě za obdobnou majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí osobní svobody, který vykonal na jaře loňského roku. Případné další takové to protiprávní jednání a chování shora uvedeného muže je nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských kriminalistů.

FRÝDECKOMÍSTECKO:

Objasnění majetkové trestné činnosti 35letého muže z Ostravy

V těchto dnech policisté z frýdeckomísteckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 35letému muži z Ostravy, neboť tento v dopoledních hodinách 3. září letošního roku odcizil ve dvou prodejnách Obchodního centra na ulici Na Příkopě ve Frýdku-Místku volně vystavené zboží.

Nejprve pár minut po deváté hodině ranní odcizil z prodejní plochy v elektroprodejně nabízený Xbox v hodnotě bezmála 2 tisíce korun, který si dal do své kapsy bundy a bez úhrady prošel pokladní zónou. Následně okolo desáté hodiny dopolední v prodejně drogerie odcizil dvě řasenky v hodnotě téměř 600 korun. I toto zboží si dal do kapsy svého oblečení a bez zaplacení prošel kolem pokladen ven.

Uvedené protiprávní jednání majetkového charakteru bylo následně objasněno policisty z Obvodního oddělení ve Frýdku-Místku, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u shora uvedeného 35letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Přerově, v Ostravě, v Olomouci a v Opavě k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal na konci prosince roku 2018. Celá záležitost, jakož i jeho možná další obdobná trestná činnost je nadále v prověřování ze strany frýdeckomísteckých policistů a kriminalistů.

Krádež zboží v třineckém supermarketu má na svědomí 45letý muž

Policisté z třineckého Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 45letému muži z Havířova, neboť tento chvíli před jedenáctou hodinou dopolední 6. září 2020 odcizil v supermarketu na ulici Jablunkovské v Třinci volně vystavené zboží v hodnotě přes jeden tisíc korun. Dvě čokolády, čtyři ústní vody, dvě kávy a deodorant si dal do svého batohu a do kapes oblečení a bez úhrady prošel přes pokladní zónu. Zde byl zadržen všímavými pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Obvodního soudu v Praze k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal v květnu letošního roku. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany třineckých policistů a frýdeckomísteckých kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala řidiče motocyklu s vysloveným zákazem řízení

Službu konající policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky ve Frýdku-Místku v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala chvíli před devatenáctou hodinou podvečerní 6. září 2020 na ulici Hlavní třída ve Frýdku-Místku řidiče motocyklu tovární značky Kymco Agility, a to 30letého místního muže. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že tento motocyklista má v současné chvíli vysloven status „neřidiče“, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu ve Frýdku-Místku vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do srpna roku 2023. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany frýdeckomísteckých policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Policisté při silniční kontrole odhalili muže se zákazem řízení motorových vozidel

Třicet minut po dvacáté hodině večerní 7. září 2020 řídil po ulici Tyršové v Třinci místní 36letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes Benz, ačkoli v současné chvíli není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním a má rozhodnutím Magistrátu města Třinec vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do srpna roku 2021. Tato skutečnost byla zjištěna ze strany třineckých policistů při běžném dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu a také při prováděných lustracích v dostupných evidencích. V rámci prováděné silniční kontroly zakročující policisté chtěli provést u výše uvedeného 36letého muže test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, což tento odmítl a uvedl, že před jízdou užil marihuanu. Následnou výzvu k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) rovněž bezdůvodně odmítl, na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Zda se dopustil další trestné činnosti ve formě přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, nebo zda se v dané záležitosti jedná o přestupkové jednání a chování je předmětem dalšího prošetřování a prověřování třineckými policisty a frýdeckomísteckými kriminalisty.

Opava 8. září 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem